12. april 2024 09:40

Ljiljana Smajlović: Cilj Srbije je da smanji broj država koje će glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Novinarka Ljiljana Smajlović ocenila je danas da je cilj Beograda da, ako ne može da odloži glasanje za usvajanje Rezolucije o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN 27. aprila, onda da smanji broj država koje će glasati za tu rezoluciji čime, smatra ona, Beograd pokazuje da Srbe u Republici Srpskoj smatra delom svog naroda i da će se boriti za njihove interese kao za svoje.

Ona je za Tanjug istakla da se Beograd zapravo i bori za svoje interese jer ova vrsta rezolucije obeležava Srbe kao ljude koji su počinili genocid što je, smatra, duboko nepravedno, posebno u trenutku dok traje sukob u Gazi i kada najveće sile poput SAD, Velike Britanije, Nemačke kažu da ne postoji ni jedan dokaz da Izrael krši bilo koje pravilo humanitarnog međunarodnog prava.

Intext service Video

"To je gotovo neverovatno za čuti u situaciji kada se Amerika trudi da tema o tome što se dešava u Izraelu ne postane tema rasprave, onda je ova Rezolucija o Srebrenici dobrodošla da umiri savest ljudi koje muči pitanje žrtava u Gazi i koji sebi kažu 'ovde su bile žrtve muslimani, barem ćemo tu da iskažemo solidarnost sa ugroženom grupom", objasnila je Smajlović.

Ona smatra da se situacija u Bosni i Hercegovini veoma komplikuje kako se bliži sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se naći Rezolucija o Srebrenici, ocenivši da će otpor ovoj rezoluciji iz Banjaluke biti žestok.

"Nije rezolucija jedino što komplikuje, postoji i Šmit koji je uradio nešto što postoji u krivičnom zakonu u toj državi, a to je unošenje razdora među etničke grupe. Donošene su slične rezolucije u Generalnoj skupštini, ali ni jedna koja bi stvarno podstakla razdor", navela je ona.