15. april 2024 12:52

Profesor Vladan Petrov: Preporuke ODIHR-a ne traže suspendovanje Ustava, ali traži SPN

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, ilustracija

BEOGRAD - Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov poručio je danas da preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ne traže suspendovanje Ustava ili zakona, a da je jedna poslanička grupa koja pripada koaliciji "Srbija protiv nasilja" iznela četiri predloga vezano za izborne uslove, od kojih su neki i protivustavni.

Petrov precizira da je ta poslanička grupa predložila "obustavljanje radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, s retroaktivnim dejstvom, i to zbog toga što pravni okvir za sprovođenje tih izbora još uvek nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR-a od 28. februara 2024".

"Po Ustavu, jedine zakonske odredbe mogu imati povratno dejstvo ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona. Nemoguće je objasniti koji to opšti interes nalaže da od prošlog novembra do daljnjeg imamo Privremenu upravu u gradu Beogradu", naveo je Petrov u autorskom tekstu za "Večernje novosti".

Kako dodaje Petrov, predložena izmena zakona ne bi imala povratno dejstvo, te samo predviđa još jednu "ustavnu novotariju" poput neprihvatanja predstavničkih mandata ili polaganja zakletve izvan prostorije predviđene za održavanje plenarne sednice skupštine.

"Ta novotarija jeste obustava izbornog postupka. Obustava ne bi značila zastoj izbornog postupka, što je, takođe, nepoznat institut u našem pravu. Ona bi podrazumevala poništenje preduzetih izbornih radnji počev od raspisivanja beogradskih izbora. Ne treba biti pravnik da bi se shvatilo koliko je ovakav predlog protivan elementarnim principima vladavine prava", rekao je Petrov i dodao:

"Zamislite kad bi se izbori raspisivali pa obustavljali prostom izmenom zakona sa "retroaktivnim dejstvom".

Petrov ukazuje da ta poslanička grupa predlaže i dogovor o "jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora nakon usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira.

"Suština ovih predloga nije briga o slobodnim i poštenim izborima, već odlaganje preostalih izbora do daljnjeg (nije ni održavanje svih izbora 2. juna)", naveo je Petrov.

Petrov ističe i da na preporukama ODIHR-a treba da se radi, ali sa onim subjektima koji to žele (civilni sektor, struka, ali i opozicija koja razume duh institucionalne borbe).

"A opozicija? Ona treba da se sabere, organizuje i priprema za beogradske izbore, jer na fudbalskoj utakmici ubedljivu pobedu nijedan loš sudija ne može da spreči kao što ni ubedljivom porazu ne može da doprinese", rekao je Petrov.