29. april 2024 13:11

Ambasador Hil obišao radove na razminiranju aerodroma Ponikve

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PONIKVE - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil obišao je danas aerodrom Ponikve kod Užica gde je u toku razminiranje koje je finansirano iz donacija Republike Srbije, SAD-a i Republike Koreje.

“Ratovi su užasni i posledice ostaju mnogo godina, a ambasada SAD-a radi na uklanjanju ostataka. Od 2007. godine uložili smo više od 26 miliona dolara u razminiranje i pomogli da se očisti 12 miliona kvadratnih metara zemljišta i da se ono vrati onima koji ih koriste. Izuzetno je bitno da iza sebe ostavimo bezbedno zemljište za stanovništvo, ali i za ekonomski razvoj”, rekao je Hil.

Intext service Video

Zamenik ambasadora Republike Koreje Šeokong Šin rekao je da je ponosan na ovo partnerstvo i na ono što je urađeno, ne samo po pitanju razminiranja, već i podrške žrtvama.

"Moja zemlja ulaže u razminiranje zemalja koje smatramo partnerskim i nastavićemo da to i dalje radimo, kako ove projekte, tako i infrastrukturne”, naveo je Šin.

Bivši vojni aerodrom "Ponikve" je 1999. godine više puta gađan avionskim bombama - raketama od 250 do 1.000 kg, najčešće navođenom razornom bombom BLU-109 od 2.000 libri čija meta je bila najčešće poletno-sletna staza, rezervoari za gorivo i kaponiri u kojima su bili smešteni avioni.

Do sada su sprovedena četiri projekta razminiranja i tehničkog izviđanja lokacije nakon čega su stvoreni uslovi za nesmetano odvijanje nekomercijalnog civilnog saobraćaja lakih letelica, trenutno se čisti 152.600 metara kvadratnih, a neophodno je sprovesti još tri projekta.

“Ovo je projekat čišćenja kasetnih bombi, dubine 50 centimetara. Kasetne bombe smo pronalazili pored asfaltnog puta, bile su i do samog ulaza u terminal. To ćemo osloboditi. Od donacija će zavisiti i brzina daljeg čišćenja aerodroma”, kazao je direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija.

Intext service Video

On je naveo da je nemoguće precizno reći koliko je novca potrebno, jer je svaki projekat specifičan, a aktivnosti se sprovode sa ITF Međunarodnom fondacijom za jačanje bezbednosti ljudi.

“Mi u bazi podataka imamo 150 avio-bombi, ali ona nije potpuna. U Nišu smo pronašli bombu koju nismo imali u bazi. Veoma je važno uraditi projekat po projekat, prikupiti informacije i pripremiti deminere šta mogu da očekuju”, naveo je Glamočlija.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac naveo je da je razminiranje vrlo važno kako bi se ae Aerodrom Ponkve što pre stavio u funkciju za šta je neophodno 12 miliona evra.

“Vlada Srbije je opredeljena za razvoj svih aerodrome što pokazuju investicije u razvoj aerodroma u Nišu, Kraljevu, Kruševcu, otvoren je aerodrom u Pranjanima uz pomoć SAD-a, a predviđamo rekonstrukciju “Ponikava u pet faza, za četiri su već pribavljene građevinske dozvole”, naveo je Divac.

On je podsetio da je 2021. godine ograđen aerodrom u dužini od devet kilometara, a da je razminiranje važno jer se trenutno koristi samo 1.830 od 3.080 metara piste.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da stavljanje Aerodroma Ponikve u punu funkciju od velikog značaja za Zlatiborski okrug, ali i razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i ekonomije.