1. decembar 2022 21:25

Dačić razgovarao sa Viktorijom Nuland o bilateralnim odnosima, pitanju KiM, stabilnosti regiona

Izvor: TANJUG

Foto: MSP

LODJ - Prvi potpredsednik vlade i ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu u Polјskoj.

Sagovornici su razmatrali stanje bilateralnih odnosa dve zemlјe i složili se da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Dačić je istakao da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije Dačić je naglasio da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao", istakao je ministar.

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spolјno-političkih cilјeva Srbije i naše strateško opredelјenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isklјučivo od naše strane.

Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavlјanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovlјeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.