30. april 2024 15:46

Agencija za sprečavanje korupcije: Deo istraživanja Transparentnosti neobjektivan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za sprečavanje korupcije: Deo istraživanja Transparentnosti neobjektivan

Foto: Shutterstock.com/thodonal88, ilustracija

BEOGRAD - Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da je utvrdila da je deo istraživanja "Sistem društvenog integriteta, Srbija 2023" koji je organizacija "Transparentnost Srbija" predstavila javnosti, a koji se odnosi na rad Agencije, neobjektivan, da sadrži veliki broj netačnosti i nepravilno izvedenih zaključaka.

Agencija u saopštenju ukazuje da navodi istraživanja da ne postoje jasne smernice o tome šta predstavlja sukob interesa za poslanike nisu tačni jer je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano ko se smatra javnim funkcionerom, pa se sve odredbe ovog zakona kojima je regulisan sukob interesa odnose i na poslanike koji su javni funkcioneri.

Takođe, Agencija je odbacila navode da u poslednjih godinu dana u nijednom slučaju nisu utvrdili sukob interesa predstavnika izvršne vlasti kao i da je na sve zahteve predstavnika izvršne vlasti povodom angažovanja nakon prestanka javne funkcije (pantoflaža) pozitivno odgovorila.

"Smatramo da to nije tačno, pre svega uzimajući u obzir da izvori za ove navode nisu precizirani kao i da Agencija u svakom pojedinačnom slučaju donosi obrazloženu odluku koja se zasniva na činjenicama i dokazima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se odbacuju i navodi istraživanja koji se odnose na izricanje mera tokom izbornih kampanja, a u kojima se kaže da je Agencija donosila blage odluke, što, kako ističu nije tačno, jer se odluke mogu donositi samo na osnovu utvrđenog stanja, a svaka odluka Agencije je obrazložena.

"Izmene zakonskih rešenja nisu u isključivoj nadležnosti Agencije, a mogućnost izrade antikorupcijskih mehanizama kojima bi se jačali politički subjekti postoje kao mogućnost u Zakonu o sprečavanju korupcije za pravna lica i organizacije koji nisu direktni obveznici zakona", navodi se u saopštenju.

Agencija za sprečavanje korupcije odbacila je i navode da nedovoljno promoviše aktivnosti povodom praćenja i sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23, navodeći da je izradila četiri izveštaja o sprovođenju navedenog dokumenta koje je podnela Narodnoj skupštini i koji su javno dostupni, a takođe su izrađene i Smernice za izveštavanje o sprovođenju i vršenju nadzora nad sprovođenjem RAP za Poglavlje 23 - Potpoglavlje Borba protiv korupcije namenjene obveznicima i korisnicima.

Pored toga, odbačen je i navod istraživanja u kome se kaže da Agencija može ostvariti sopstvene prihode kao što je obuka za lobistu jer ova naknada predstavlja republičku administrativnu taksu i izvorni je prihod Budžeta RS.

"Netačan je navod istraživanja da ne postoje posebna pravila ili norme u vezi sa verifikacijom moralnih stavova odnosno integriteta kandidata jer se navedene provere u konkursnom postupku vrše proverom kompetencija koju sprovodi Služba za upravljanje kadrovima", navode u saopštenju.

Agencija za sprečavanje korupcije je ocenila da je nejasan navod istraživanja da ne postoji zvanična statistika o slučajevima uzbunjivanja jer se u Agenciji o istima vodi evidencija i u svakom slučaju postupa se u skladu sa normativnim okvirom.

Takođe, odbacila je i navode u vezi sa integrisanjem rodne perspektive u sprečavanju korupcije jer je, kako se navodi, Agencija izradila niz dokumenata u vezi sa ovom temom, a isti su javno dostupni na njenom sajtu.

"Takođe su netačni i navodi da Agencija ima ograničene kapacitete za edukaciju organa javne vlasti, medija, civilnog društva jer podaci iz redovnih izveštaja Agencije upravo govore o izuzetnim rezultatima u domenu edukacije svih javnih funkcionera, organa javne vlasti, civilnog društva i svih zainteresovanih grupa", naveli su u saopštenju.

Iz Agencije navode i da su netačni navodi da ne postoje javno dostupni podaci da je Ombudsman nakon 2010. godine nastavio da izrađuje plan integriteta ustanove jer je Ombudsman ovaj dokument izradio u sva tri ciklusa a podaci su javno dostupni na sajtu Agencije.