16. januar 2023 13:03

Dačić: Nastavlja se zloupotreba događaja u Račku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Nastavlja se zloupotreba događaja u Račku

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD – Šef srpske dilplomatije Ivica Dačić kaže da nema dodatnih informacija o poternicama koje je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo za 18 Srba, jer odnosi sa Prištinom ne spadaju u spoljnopolitičke odnose.

Dačić je istovremeno ocenio da se događaj u Račku 1999.godine od početka zloupotrebljava kao alibi i izgovor na tadašnju Jugoslaviju i da se sada samo nastavlja ta zloupotreba.

Ministar je podsetio da je nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a Viljam Voker proglasio da je reč o masakru, te da su i američki zvaničnici govorili o tome da su ubijene žene i deca i pre nego što je napravljen bilo kakav uvid da li je to bila oružana akcija Albanaca ili je reč o civilima.

Srbija kažnjava one koji učestvuju u ratnim dejstivma van zemlje

Ministar spoljnih poslova izjavio je da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije.

Dačić je odgovarajući na pitanje o oglasu kompanije "Vagner" za nove dobrovoljce, koji je objavio portal RT Balkan.rs, rekao da ne zna o čemu se radi, ali da u Srbiji postoje zakoni.

"Ne znam o čemu se radi, ali postoje zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejtstvima van teritorije Srbije i to važi za sve strane bez obzira da li je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Napad na srpsku decu u Sarajevu posledica antisrpske atmosfere

Šef srpske diplomatije ocenio je danas da je subotnji napad na srpsku decu u Sarajevu posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu.

"Da ne bismo došli u takvu situaciju, moramo da budemo odgovorni za javnu reč", rekao je Dačić na pitanje novinara da prokomentariše taj incident.

Važno je, kaže, da svi vode računa o tome da ne stvaraju antisrpsku atmosferu i da svi osude to što se dešava,  kako počinioci zločina ne bi živeli u uverenju da su uradili nešto u skladu sa atmosferom.