7. maj 2024 12:23

Obrknežev: Princip suvereniteta najbitnija karika između Kine i Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Nebojša Obrknežev ocenio je danas, povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, da je princip teritorijalnog suvereniteta najbitnija karika između Kine i Srbije, istakavši da je Kina bitan subjekt koji podržava Srbiju u rešavanju problema sa južnom srpskom pokrajinom.

On je u izjavi za Tanjug rekao da saradnja Srbije i Kine traje prethodnih osam godina na maksimumu, napomenuvši da se izvoz Srbije u Kinu u prethodnih 12 godina povećao 140 puta, sa više od 12 miliona dolara godišnje na oko 1,5 milijardi dolara.

Intext service Video

"Kada je Si Đinping 2016. godine došao u Srbiju i kada se rešio problem sa smederevskom železarom, vidimo da je taj projekat opravdan, da se proširuje i da i dan danas radi. Kada govorimo sa ekonomske strane, tri kineske kompanije su u prvih 10 u Srbiji po pitanju samog izvoza", naveo je on.

Iako je uvoz iz Kine u Srbiju veći, Obrknežev kaže da je Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu 1. jula, velika šansa za srpske poljoprivredne proizvođače da plasiraju svoje proizvode na veliko i razvijeno tržište kao što je kinesko.

Kako je naveo, Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, može Srbiji da pomogne i po pitanju veta, ali i generalnog uticaja na druge zemlje.

Ukazao je da je u poslednjoj deceniji kineski uticaj na zemlje Afrike i Azije sve veći i da sa te strane postoji šansa za saradnju Srbije sa tim zemljama.

Intext service Video

Dodao je da je kineski uticaj na samu Evropu sve veći, naglasivši da je od 2000. do 2022. godine Kina uložila više od 240 milijardi dolara na prostoru Evrope.

Obrknežev kaže da ostaje da se vidi da li Kina može da sudeluje primirju između određenih zaraćenih strana jer se, prema njegovim rečima, Kina do sada nije ispostavila na postulatu onih zemalja koje će biti bilans u mirovnim pregovorima, već prepušta drugim zemljama da rešavaju svoje probleme.