8. maj 2024 10:19

Vučić i Si Đinping sa terase pozdravili građane okupljene ispred Palate Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić i Si Đinping sa terase pozdravili građane okupljene ispred Palate Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping pozdravili su danas sa terase Palate Srbija građane koju se okupili na platou, u znak čeličnog prijateljstva dve zemlje i dva naroda.

Nakon svečanog dočeka, priređenog za predsedika Si Đinpinga - 10 počasnih plotuna, intoniranja himni i smotre počasne garde, dvojica državnika uputila su se ka severnoj tarasi Palate ispred koje ih je dočekalo više desetina hiljada građana.

Predsednika NR Kine i  njegovu suprugu Peng Lijuen na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom i članovi Vlade Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i delegacija koja ima oko 400 članova. 

Si Đinping je stigao u Srbiju sinoć iz Francuske gde je boravio u okviru prve posete Evropi nakon pet godina, a iz Beograda će danas otputovati u Mađarsku.

U znak dobrodošlice širom grada, a posebno na trasi kojom prolazi predsednik NR Kine iskačene su zastave Kine, a na bilbordima su ispisane poruke dobrodošlice. Jedna od najvećih zastava Kine krasi i Geneks kulu koja je na autoputu koji vodi od aerodroma do grada.

Tokom posete biće potpisano 30 međudržavnih sporazuma a jedan od njih će se odnositi i na međuagencijsku saradnju kineske novinske agencije Sinhua i Tanjuga.