8. maj 2024 12:46

Ljubodrag Savić: Važna spoljonpolitička dimenzija Sijeve posete u vreme pritisaka na Srbiju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je danas da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, pored važne ekonomske dimenzije, po njegovom mišljenju ima jednu još važniju spoljnopolitičku dimenziju, jer kineski predsednik dolazi u Srbiju u trenucima pritisaka na Srbiju.

"Mislim da postoji nešto što je još važnije u ovom trenutku od ekonomije. Mi se nalazimo već nekoliko godina u jednoj vrlo teškoj situaciji, nama sa svih strana spočitavaju. Za sve smo crna ovca. Sada trpimo dve vrste pritiska, vezano za Kosovo, vezano za Srebrenicu. I sad zamislite kada nam dođe jedan od najmoćnijih ljudi sveta u tom trenutku. On je došao i zbog sebe, ali je došao i zbog nas. Možda se to poklopilo slučajno, možda nije. Ali za mene je to u ovom trenutku simbolički posmatrano", izjavio je Savić za Tanjug.

Intext service Video

Govoreći o odnosima dve zemlje, Savić je podsetio na dva primera saradnje, Železaru Smederevo (HBIS) i RTB Bor (Ziđin) i da je preuzimanje tih kompanija od strane kineskih firmi spasilo preduzeća, pa su tako postale primer dobrog poslovanja.

Savić je podsetio da su Kinezi došli u RTB Bor i da su od jedne ruinirane kompanije napravili ozbiljnu firmu, kao i da su preuzeli smederevsku železaru u jednom jako teškom trenutku za tu kompaniju.

Intext service Video

Smatra da je Srbija uhvatila dobar pravac u odnosima sa Kinom i da je napravljen Sporazum o slobodnoj trgovini ogroman potencijal, ali i domaći zadatak za celu Vladu i PKS, kako bi ga što bolje sproveli, jer kako kaže, nije lako pojaviti se na velikom tržištu.

Kada je reč o različitim pristupima ulaganja u Srbiju, Savić ističe da EU, kada nudi pomoć traži uslove, koji su po njegovim rečima često nemogući, dok Kina to ne traži.

Intext service Video

Naveo je da će sporazum sa Kinezima biti važan i za druge investitore,a govoreći o važnosti infrastrukture za privredu, Savić ocenjuje da se Srbija danas nalazi u poziciji da pravi ključnu infrastrukturu, što je važno za investicije.