9. maj 2024 12:33

U Novom Sadu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Foto: TANJUG/Kabinet gradonačelnika Novog Sada/ Vladimir Zubac

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je danas vence na Spomen groblju povodom Dana pobede nad fašizmom - 9. maja 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

"U ime Grada Novog Sada zajedno sam sa predstavnicima Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnicima Vojske, odao počast svim herojima poginulim u Drugom svetskom ratu, na ovaj dan koji se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta", rekao je Đurić, a saopšteno je iz Grada Novog Sada.

On je naveo i da se na današnji dan sećamo svih onih koji nisu dočekali 9. maj i koji su svoje živote založili da bismo mi danas živeli u slobodi, kao njihovi potomci.

Dodao je da se sećamo i svih preživelih, koji su se snažno borili i uspeli da okuse slobodu nakon svih muka i žrtava.

"Moramo odati priznanje i savezničkim armijama i zahvaliti svima koji su doprineli ovoj pobedi života nad smrću, dobra nad zlom, zajedno sa našim narodnooslobodilačkim pokretom. Tog dana, 9. maja 1945. godine, sloboda se kapitulacijom Nacističke Nemačke promolila kroz tamne oblake Drugog svetskog rata i ukazala na bolje sutra", rekao je Đurić.

Istakao je da je ovaj datum istovremeno i dan vere i nade, dan koji nas osnažuje.

"Mi danas uživamo u slobodnoj zemlji, modernom Novom Sadu, koji je izrastao u snažan privredni, univerzitetski i kulturni centar, a za to prvenstveno treba da zahvalimo slavnim precima, oslobodiocima, junacima i svim generacijama pre nas", rekao je Đurić i čestitao građanima 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i nacizmom.

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije u Novom Sadu, Milovan Vujić koji je istakao istorijsku važnost obeležavanja ovog događaja.

"U Drugom svetskom ratu stradao je veliki broj ljudi u Evropi a najviše nedužni civili. Ja kao predsednik SUBNORA- a, i kao potomak borca uz veliku podršku Grada trudiću se da i narednih godina obeležavamo ovaj datum u slavu svih boraca i onih koji su živote dali za našu slobodu i mir", rekao je Vujić.