10. maj 2024 14:40

Ministarka Popović otvorila 3. redovnu sednicu Generalnog saveta Međunarodne unije notara

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo pravde/ Zoran Nikolić

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović otvorila je 3. redovnu sednicu Generalnog saveta Međunarodne unije notara (UINL), koja okuplja nacionalna udruženja javnih beležnika iz 91 države sveta.

Popović je izrazila zadovoljstvo što je Srbija domaćin tog važnog međunarodnog skupa.

Istakla je da su javni beležnici svojim predanim radom, tokom 10 godina kako je ova profesija uvedena u Srbiji, u potpunosti opravdali poverenje koje im je ukazano.

"Današnja sednica predstavlja priznanje za ostvareni napredak i brz razvoj javnog beležništva u našoj zemlji", rekla je Popović, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ona je naglasila da su javni beležnici dobro organizovanim i stručnim radom doprineli povećanju sigurnosti u pravnom prometu i smanjili broj sporova.

Service Photo Gallery

Navela je da radnje koje obavljaju javni beležnici značajno rasterećuju sudove, koji mogu da se posvete isključivo postupcima u kojima je neophodno utvrđivanje spornih činjenica.

Na taj način, preventivni aspekt delatnosti javnih beležnika omogućava efikasniju i kvalitetniju sudsku zaštitu, ukazala je Popović.

Popović je zahvalila predsedniku Javnobeležničke komore Srbije Srbislavu Cvejiću na njegovom predanom radu i istakla da će Ministarstvo pravde, u interesu svih građana Srbije, nastaviti da unapređuje rad javnih beležnika, u cilju povećanja pravne sigurnosti i efikasnijeg i kvalitetnijeg rada pravosuđa.

Posebno se zahvalila predsedniku Međunarodne unije notara Lionelu Galijezu na podršci razvoju javnog beležništva u Srbiji.

"Činjenica da se ove godine u Beogradu održavaju sastanci komisija i radnih tela UINL je najbolji dokaz da je Republika Srbija ostvarila izuzetan napredak na polju unapređenja rada pravosudnih profesija", navela je Popović.