10. maj 2024 15:31

Na Alfa BK univerzitetu održano Republičko takmičenje osnovaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Alfa BK univerzitetu održano Republičko takmičenje osnovaca

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na Alfa BK univerzitetu u Beogradu danas je održano Republičko takmičenje iz tehnike i tehnologije osnovaca iz čitave Srbije.

Na takmičenju je učestvovalo preko 600 dece koja su osvojila jedno od prva tri mesta na prethodnim nivoima takmičenja.

Najtalentovaniji osnovci iz Srbije su na Alfa BK Univerzitetu u amfiteatru A1 pred članovima komisije danas od 12 do 14 časova demonstrirali svoje veštine i kreativnost u oblasti tehnike i tehnologije.

Mladi takmičari predstavljali su svoje projekte i ideje, a rešavali su i postavljene zadatke.

Organizator takmičenja je Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije.

Rektor Alfa BK Univerziteta Jovan Veselinović otvarajući takmičenje rekao je da se danas, mladost i budućnost srpske nauke, odnosno najkreativniji mladi talenti i buduće generacije lidera, takmiče za titulu najboljeg.

"Spektakl nauke i kreativnosti na Alfa BK Univerzitetu vratio je na istaknuto mesto naše mlade generacije koje to najviše i zaslužuju, jer mladi su budućnost i moramo ih svi zajedno podržati", rekao je on.

Veselinović je dodao da ovo takmičenje nije prilika za poređenje stečenog znanja, već i za učenje, razvoj i inspiraciju i da će svaki učesnik, bez obzira na rezultat, otići sa novim iskustvom i motivacijom da nastavi sopstvena istraživanja i kreacije u svetu tehnologije.

"Nadam se da ćete danas iskoristiti ovaj dan na najbolji mogući način da koračate u kreativnost, a kreativnost je da dozvolite sebi da napravite greška i da onda, nakon toga, znate šta trebate da zadržite i koja je to greška koju ćete iskoristiti kasnije da napravite ono što želite da radite", rekao je on.

Veselinović se zahvali na prilici da Alfa BK Univerzitet bude domaćin jednog ovako prestižnog takmičenja.

"Sve vrednosti koje predstavlja Alfa BK Univerzitet, najbolje se ogledaju u organizaciji ovog Republičkog takmičenja, koje je 64. po redu koje organizuje Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije. Velika pažnja medija i javnosti pokazala je da Srbija brine za svoje mlade talente i da je njihova budućnosti jedan od glavnih prioriteta našeg naroda", rekao je on.

Predsednica Društva pedagoga tehničke kulture Srbije Snežana Hercegovac pre početka takmičenja dodelila je zahvalnice Alfa BK Univerzitetu i istaknutim članovima Društva pedagoga.

"Ovo takmičenje je mogućnost da učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola istaknu svoje talente i strast prema tehnici i tehnologi. Neka vam ovaj dan bude ispunjen zabavom, učenjem, a najvažnije plasmanom na ovom takmičenju, jer ste svi vi ovde najbolji među najboljima iz cele Srbije bez obzira na broj bodova koje dobijete", rekla je ona.