13. maj 2024 22:17

Đurđević Stamenkovski: Sramotna odluka Prištine da zabrani dolazak patrijarha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević Stamenkovski: Sramotna odluka Prištine da zabrani dolazak patrijarha

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski nazvala je sramotnom odluku samoproglašenih vlasti u Prištini da patrijarhu Porfiriju zabrane ulazak na Kosovo i Metohiju.

Đurđević Stamenkovski je poručila da je sprečavanje poglavara SPC da poseti Pećku patrijaršiju i prisustvuje početku redovnog prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora otvorena demonstracija sile nad srpskim narodom i njegovim svetinjama na KiM, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

"Nasrtaj na ličnost patrijarha je nasrtaj na ceo srpski narod. Ovo je još jedan čin iživljavanja nad Njegovom svetošću, ali i nad svim Srbima na KiM, koji se nalaze pod svakodnevnom torturom Kurtijevog režima", istakla je ministarka.

Ona je rekla da albanski separatisti koriste svaku priliku da ponize i obesprave Srbe na KiM, uporno st. varajući nepodnošljive uslove za život u kojima će im biti potpuno uskraćena sva prava, uključujući i pravo da ispovedaju veru svojih predaka.

Međutim, ističe Đurđević, srpskom narodu u pokrajini niko ne može da zabrani da bude svoj na svome.

"Nema te zabrane koja će Srbe i njihove porodice na KiM odvojiti od srpskog patrijarha i kosovskog zaveta", naglašava ministarka Đurđević Stamenkovski.