14. maj 2024 11:24

Politički filozof Dragoljub Kojčić: Dobro što će Vučić u Njujorku skrenuti pažnju na veće zločine od Srebrenice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politički filozof Dragoljub Kojčić: Dobro što će Vučić u Njujorku skrenuti pažnju na veće zločine od Srebrenice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić istakao je danas da je jako dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić opredelio da u Njujorku lično objasni i pojmovne odnose šta je genocid, a šta ratni zločin, ali i da skrene pažnju da postoje mnogo krupniji genocidni i zločinački događaji u novijoj istoriji koji bi pre trebalo da budu procesuirani nego Srebrenica.

Komentarišući izjavu komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem vezano za rezoluciju o Srebrenici, Kojčić je za Tanjug rekao da Varhelji u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti komentariše tu situaciju na prihvatljiv način, ocenivši da će cela "igra" oko potencijalnog donošenja rezolucije o Srebrenici da se desi u narednih par dana.

Kada je reč o najavi Varheljija da je moguće članstvo Srbije EU za pet godina, do kraja mandata nove Evrope komisije, Kojčić je izjavio da građani Srbije kao i politička vlast ne uzimaju stvari zdravo za gotovo jer je još 2007. godine obećano da će Srbija postati članica EU a nije, kao i da su u međuvremenu primljene neke zemlje koje su po kriterijumima ispunjavanja uslova za prijem bile daleko iza Srbije, zato što su bili mnogo važniji politički, geopolitički i vojno strateški kriterijumi nego ko koliko ispunjava uslove.

"Srbija trenutno ima politiku koja ide u više pravaca da ne mora da zavisi samo od EU i njenih obećanja. Ako su lažnja, njima na sramotu, ako ne budu lažna i ako se ispune utoliko bolje. Najvažnije je da Srbija sa svojom multilateralnom politikom uvek ima alternativu i to jeste mudrost Vučićeve politike", poručio je filozof.

Odgovarajući na pitanje kakav je učinak odlazeće briselske administracije kada je reč o pridruživanju i o Kosovu i Metohiji, Kojčić je rekao da su u Evropi izbori na ključnim nivoima i da će to sigurno opredeliti odlazeće garniture, ali će i na neki način biti pokazatelj narednim garniturama kakvu politiku podržavaju građani EU.

"Evropa se nalazi pred egzistencijalnim dilemama, da li će da se prikloni opštoj konfrontaciji sa Rusijom koja sigurno neće doneti dobro, mir, stabilnost i razvoj kao što ni sankcije nisu donele štetu Rusiji nego njima samima, tako da će građani EU imati priliku da donesu strateške odluke, a mislim da se to odnosi i na izbore u SAD", ocenio je on.

Smatra da Srbija u ovom trenutku ima jako dobru poziciju koja je utemeljena na istini, pravu, pravdi i moralu, i da će mnogi prepoznati ono što im predsednik Vučić bude rekao.