15. maj 2024 11:13

Nenad Popović položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Popović položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja Nenad Popović, kao izaslanik predsednika Republike položio je danas venac na Spomenik oslobodiocima Beograda povodom 15. maja 1945. godine, kada su u Jugoslaviji završene vojne operacije u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke završen Drugi svetski rat u Evropi, a na prostoru Jugoslavije borbe su vođene do 15. maja.

Popović je naveo da se u prošlosti, 15. maj takođe slavio kao Dan pobede u Srbiji, odnosno Jugoslaviji.

"Naši preci, učesnici Drugog svetskog rata, koji su svoje živote dali bili su žrtve najvećeg zla tokom tog rata od strane nacističke Nemačke, nacističke Hrvatske i drugih sledbenika nacizma. Blizu milion Srba je dalo živote, ali Srbija je bila na strani pobednika - bila je pobednik u tom ratu", rekao je Popović za Tanjug nakon polaganja venca.

On je ukazao da danas mnogi pokušavaju da naprave reviziju istorije, da dželate prikažu kao žrtve, a žrtve kao dželate.

Popović je dodao da su Srbi bili žrtve u Drugom svetskom ratu i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio kulturu sećanja za istorijske momente u našoj prošlosti.

"Da se mi Srbi ponosimo herojskom borbom naših predaka, jer smo bili na strani pobednika. Srbija će uveki biti na strani pravde. Vidimo u Hrvatskoj da neki istoričari govore kako su Hrvati bili žrtve, a da su ih Srbi ubijali. To su zločinački pokušaji da se uradi revizija istorije", ocenio je Popović.

Naveo je i da je još jedan pokušaj revizije istorije rezolucija o Srebrenici.

"Srbi nikada nisu bili genocidan narod, ti pokušaji će sada da se šire, a Srbija to neće dozvoliti. Cela Srbija će se boriti na čelu sa Vučićem i svaki njihov pokušaj biće uzaludan", rekao je Popović.