15. maj 2024 14:58

Brnabić razgovarala sa Varheljijem o reformama i usaglašavanju regulative sa EU zakonima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić razgovarala sa Varheljijem o reformama i usaglašavanju regulative sa EU zakonima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem sa kojim je, između ostalog, razgovarala o reformama i usaglašavanju nacionalne regulative sa evropskim zakonima.

Brnabić je tom prilikom istakla da će se i tokom ovog mandata zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji, saopštila je Skupština Srbije.

"Nastavićemo da radimo na reformama i posvetićemo najveću moguću pažnju usaglašavanju nacionalne regulative sa evropskim zakonima", istakla je Brnabić.

Na početku sastanka Varhelji je čestitao Brnabić stupanje na dužnost predsednice Parlamenta i poželeo uspeha u daljem radu i izrazio zahvalnost na odličnoj saradnji u prethodnom mandatu.

On je čestitao predsednici na postignutom dogovoru povodom primena preporuka ODIHR-a, kao i na razgovorima koji se vode sa svim poslaničkim grupama i Radnom grupom Vlade Srbije u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji.

Istovremeno, Varhelji je izrazio nadu da će se ove godine otvoriti treći klaster.

Brnabić je rekla da bi to bio veliki napredak i zahvalila se Varheljiju na podršci strukturalnim reformama, ističući da su one suštinski važne za brži razvoj Srbije.

Na kraju sastanka predsednica Skupštine je istakla da je strateški prioritet Srbije punopravno članstvo u EU i da će u narednom periodu raditi na unapređenju parlamentarne saradnju sa zemljama u regionu.

Varhelji je potvrdio svoju podršku i istakao uverenje da će se nastaviti sa sprovođenjem reformi u oblasti vladavine prava i veće usklađenost u spoljnoj politici sa Briselom.