20. maj 2024 19:38

Ministar Martinović predstavnicima Malavija uručio non-pejper o Srebrenici

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MPŠV/ Iva Petrović

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je predstavnicima Republike Malavi uručio non-pejper o poziciji Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici.

Ministar Martinović je tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede Republike Malavi Semjuelom Kavaleom i ambasadorom te zemlje u Srbiji Džozefom Džon Empingandžirom ''izrazio želju da Vlada Republike Malavi glasa protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN'', saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid, životno smo zainteresovani za mir u regionu, a usvajanje rezolucije bi predstavaljalo korak unazad i dovelo do novih tenzija i potencijalnih konflikata koji nikome nisu potrebni. Kao narodu koji vekovima poštuje tradicionalne hrišćanske vrednosti i neguje suživot sa svima, usvajanjem rezolucije bi se stavila neizbrisiva i neopravdana ljaga na sve prošle i buduće generacije“ naglasio je ministar Martinović.

Service Photo Gallery

On je dodao da bi žig genocida, koji bi bio stavljen na srpski narod usvajanjem rezolucije, predstavljao kršenje međunarodnog prava, stvorio tenzije u regionu, te srpski narod vratio u prošlost.

„Republika Srbija je čvrsto opredeljena za dalje unapređenje saradnje zemalja regiona i jačanje stabilnosti na dobrobit svih građana“, rekao je ministar Martinović.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru obostrano je potvrđena opredeljenost za dalje jačanje i unapređenje veoma dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje.

Razmatrani su dalji pravci bilateralne saradnje, kao i mogućnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede od zajedničkih interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom prethodnog boravka u Njujorku u aprilu da je imao razgovore sa velikim brojem zvaničnika afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja, kao i da su predstavnici stranih država na prijemu koji je organizovala Srbija dobili non-pejper i obrazloženje Srbije o nacrtu rezolucije o Srebrenici.