23. maj 2024 16:42

Pavlović: Rezolucija ne doprinosi funkcionisanju BiH

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Momčilo Pavlović ocenio je danas da rezolucija o Srebrenici, o kojoj se raspravlja na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne doprinosi tome da Bosna i Hercegovina prevaziđe nasleđe unutrašnjeg sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

On je za Tanjug rekao da je BiH u suštni "Jugoslavija u malom", i da je ta zemlja "u suštini dogovor".

"Kada ima dogovora ili koliko ima dogovora, toliko je BiH funkcionalna. Ako nema dogovora, nema ni BiH", objasnio je Pavlović.

Dodao je da upravo međunarodna zajednica, a posebno elite u velikim državama kao što je Nemačka, kao da više ulažu u sukobe, a manje u mir.

"Da su energiju, novac ulagali u dogovor, u mir, mirna rešenja, onda bi i BiH bila funkcionalnija država", naglasio je on.

Na pitanje zašto je rezolucija inicirana baš u ovom trenutku, ocenio je da mu sve izgleda kao "kultura osvete, koja se ne vidi ali daje rezultat".

"Tu je samaostalna politika srpskog rukovodstva, onda povezivanje tih politika sa politikama nekih članica EU, onda srpska politika koja se manfiesutuje u različitim segmentima, a izaziva pozornost svih bivših jugoslovenskih republika, odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, regionalna politika srpskog rukovodstva Otvoreni Balkan koja je u suštini zdrava ideja, ali koja ne daje rezultate i konačno što Srbija ne priznaje nametnuto rešenje na Kosovu, a to je nemačko rešenje dve Nemačke, to nije isto, to je možda zgodno, ali to ne odgovara stvarnosti. Kada sve to uzmete vi vidite, to je taj okvir, zašto rezolucija baš sada", rekao je Pavlović.

Istoričar je ocenio da će rezolucija o Srebrenici ako bude usvojena danas, postati preambula za nešto drugo, kao što se za ovu rezoluciju pozivalo na presudu Međunarodnog suda.

"Ne polazi se od države tri naroda, ustava, Dejtonskog sporazuma, već od presude Međunarodnog suda. Ako rezolucija o Srebrenici bude usvojena, a po svoj prilici hoće, onda će se ona uzimati kao preambula", ocenio je Pavlović.