17. januar 2023 17:36

Ministarstvo pravde: Novim predlogom zakona se trajno rešava status tužilaca

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug, arhiva

BEOGRAD - Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je Predlogom zakona o javnom tužilaštvu predviđeno da se putem izbora trajno rešava status nosioca javno-tužilačke funkcije, a ne privremeno kroz upućivanje, koje u nekim slučajevima sada traje i do 12 godina.

Privremeno upućeni zamenici iz osnovnih javnih tužilaštava će ostati u višim do isteka perioda upućivanja, a Visoki savet tužilaštva će, kako preciziraju iz Ministarstva, za to vreme u skladu sa budućim zakonom da raspiše konkurs za popunu javnotužilačkih mesta.

Dodaju da je cilj promena Ustava bio da Visoki savet tužilaštva, kao organ koji štiti samostalnost javnog tužilaštva i nosilaca javno-tužilačkih funkcija, upravo preuzme odgovornost za upravljanje javnim tužilaštvom i njegov rad učini efikasnim.

Ovim nacrtom zakona je, kako preciziraju, predviđeno da javni tužilac može iz opravdanih razloga bude privremeno upućen u drugo javno tužilaštvo istog ili neposredno nižeg stepena najduže na tri godine.

Iz Ministarstva ističu i da je Venecijanska komisija u mišljenju o nacrtima javno-tužilačkih zakona ukazala da privremena upućivanja nisu pravi način za rešavanje takvih strukturnih pitanja, jer stvara nepotrebnu nesigurnost za javne tužioce i potencijalni rizik od proizvoljne primene takvih upućivanja.

U mišljenju se navodi i da strukturna pitanja treba rešavati redovnim izborom i popunjavanjem upražnjenih javno-tužilačkih mesta, što je zadatak koji je poveren Visokom savetu tužilaštva.

Dodaju da će i Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije biti usklađen sa odredbama Zakona o javnom tužilaštvu u pogledu privremenog upućivanja javnih tužilaca.