25. maj 2024 14:42

Božinović: Rezolucija nije ispunila svoju političku svrhu, mnoge zemlje imale zamerke

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Diplomata Milovan Božinović rekao je danas, komentarišući usvajanje rezolucije o Srebrenici, da već živimo u svetu gde postoji veliki broj rezolucija koje se ne poštuju ili se jednostrano poštuju, i istakao da je ovo jedan događaj koji nije ispunio svoju političku svrhu, jer su mnoge zemlje zamerile što se rezolucija pripremala u tajnosti.

"Dakle, ako je nešto imalo smisla, jeste praviti rezoluciju koja će doprineti dijalogu već decenijama zavađenih strana na Balkanu, svim tim konfliktima. Ovako kako je rađeno, nije dobro urađeno. Trebalo je slušati zemlje koje su učestvovale u raspravi. Sve su to primetile. Možda neki naši argumenti su jedva primećeni, ili nisu ni primećeni. Prosto su zaobiđeni, kao da je to stigmatizacija srpskog naroda. Ali da vi spremate takvu rezoluciju iza leđa jedne suštinske involvirane strane u tom konfliktu, da se nefer prema njoj ponašate i da donesete rezoluciju sa očekivanjem da će ona prosto biti nametnuta...Dakle, to je nategnuto, silovano, prepolitizovano, da je izgubilo svoj smisao", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Kada je u pitanju Nemačka, rekao je da je ovo poraz njihove spojne politike, jer su zemlje koje su se nalazile u GS UN videle da je ova rezolucija pravljena bez konsultacija, tajno, i to je dovoljno da se odbije i za nju ne glasa.

Kada je u pitanju Crna Gora, Božinović je rekao da je ona vodila računa o svojim interesima.

Intext service Video

"Govorimo o Vladi Crne Gore. Ja se snažno protivim ovom pristupu u crnogorskom slučaju...Sve su to krupne reči. Ovo kako se govori o Crnoj Gori je preterano i pogrešno i moram reći neki kraljni smisao ne razumem. Ovo vodi ka destabilizaciji te vlade koja je skrpljena onako kako je jedino moguće u Crnoj Gori pri ovakvom rasporedu snaga koje imate tamo", rekao je on.

Božinović je istakao da bi se jedna ovakva rezolucija usvojila da je potrebno minimum 150 glasova, jer je u njoj nakupljeno mnogo toga i ne može se olako donositi.

Intext service Video

On je dodao da ga više brine kako su pojedini pričali o rezoluciji u svom obraćanju.

"Sad ćemo da vidimo ko su nam prijatelji i ko su nam neprijatelji", rekao je on.

Istakao je da je glasanje Rumunije primer savezničke lojalnosti koja se ne može nikom zameriti, a glasanje Irana je deo muslimanske solidarnosti.

Intext service Video

"Mene ništa od toga ne iznenađuje u negativnom nekom smislu, očekivano, a iznenađuje me pozitivno da je toliko mnogo zemalja, od kojih su mnogi govorili, primetilo ono što je osnovna slabost te rezolucije, a to je da je pravljena u nekom zaleđu. Ajde što su to rekli Kina i Rusija, to je prosto deo njihove politike velike sile, ali i mnoge druge zemlje su to uradile", rekao je Božinović.