28. maj 2024 22:26

Selaković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Republike Azerbejdžan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Republike Azerbejdžan

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Aleksandra Vučića na svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti Republike Azerbejdžan, čestitao je nacionalni praznik Azerbejdžana, zahvalio na podršci u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i istakao da će Srbija umeti to da pamti.

Selaković, inače kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za ekonomsko-trgovinsku saradnju sa Republikom Azerbejdžan, je poručio da se smer ozbiljnog i dubinskog razvoja dve zemlje u svim sferama života i na svim poljima uspešno sledi, te da su taj smer postavili predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Ilijev.

„To je smer razvoja saradnje na polju energetike, rudarstva, poljoprivrede, trgovine, turizma, vojne industrije, u sabornosti i sadejstvu u međunarodnoj areni. Srbija i Azerbejdžan su države koje ozbiljno znaju svoje pozicije i te pozicije diktiraju i naše postupke u međunarodnoj areni. Ovaj odnos se zasniva na izvanrednom ličnom odnosu predsednika naših država punom iskrenog prijateljstva, odnosu kakav treba da bude primer odnosima onih šefova država koji iskreno predstavljaju svoje zemlje, koji teže prvo poštovanju osnovnih načela i principa na kojima je sazdano moderno, savremeno čovečanstvo, a koji su upisani u Povelji organizacije Ujedinjenih nacija“, rekao je Selaković.

Ministar je istakao da se "ponosimo činjenicom što imamo Azerbejdžan za prijatelja, što je taj prijatelj neko ko kada mnogi zaćute", uvek jasno kaže da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije.

Selaković je najavio da će u Bakuu na leto ove godine biti održan sastanak Međuvladinih komiteta za ekonomsko-trgovinsku saradnju dve države i izrazio uverenje da će uskoro biti otvorena direktna avio-linija između Beograda i Bakua, što može da dovede do direktne saradnje poslovnih zajednica dve zemlje, do razmene turista, ali i bližeg upoznavanja dva naroda, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Ono što je za nas zadatak to je da ovo prijateljstvo ne bude odsjaj ove naše epohe u kojoj trenutno živimo, već da ono traje decenijama i vekovima unapred na čast i ponos naša dva naroda“, naglasio je Selaković.