2. jun 2024 21:21

Vladimir Vuletić: Ideja da nastane Svesrpski pokret povezana sa regionalnim pitanjima

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da je ideja da se stvori svesrpski pokret povezana sa regionalnim pitanjima. 

Kako je rekao za Tanjug, ta povezanost unutrašnje i spoljne politike se preliva i na regionalna pitanja.

Vuletić je ocenio i da SPS da je samostalno izašao na izbore možda ne bi prešao cenzus i da bi to bili rasuti glasovi.

"Pokret je okupio sve što je moglo da se okupi, biće malo rasipanja glasova, dok će na strani opozicije biti dosta rasutih glasova. Za Srbiju bi bilo važno da imate jednu ozbiljnu opozicionu stranku", rekao je on i dodao da bi stranka Branimira Nestorovića, ako bi se institucionalizovala u politiku, mogla da opstane.

"Kada se pokret Nestorovića pocepao, očekivao sam da će oni mimo Nestorovića nestati, ali pokazalo se da Nestorović nije mnogo izgubio već da je rastao i videćemo kako ćeu budućnosti izgledat", rekoa je Vuletić.

Dodao je i da je vreme da Srbija uđe u ritam redovnih izbora i da lokalni izbori održani danas označe kraj vanrednih izbora.

Istakao je i da to da li će tako stvarno biti zavisi od rezultata.

"Da je gradska vlast formirana nakon decembarskih izbora, bilo bi i pritiska da se izbori ponove na republičkom nivou", rekao je on.

Vuletić je istakao da je ključno pitanje da li će SNS uspeti da ostvari bar 10 odsto razlike u odnosu na druge stranke, što je u ovom trenutku važno jer bi se potvrdio legitimitet ove vlasti.

Kao drugo važno pitanje istakao je i da su izbori važni da se pokaže ko će biti lider opozicije u narednom periodu, jer, kako je rekao, stranka koja je važila za lidera - Stranka slobode i pravde je odustala od izbora. 

"To će uticati ko će i kako biti ključna figura odnosno lider u opoziciji!, rekao je Vuletić i dodao da bi sve osim pobede SNS-a bi bilo iznenađenje.

Vuletić je rekao i da su ovi izbori važni jer se spoljna i unutrašnja politika prepliću.

"Ključno je razmišljanje kakvo je mesto Srbije u regionu i kako Srbija da rešava odnose prema KiM, Republici Srpskoj i uopšte Srbima u regionu. Zato mislim da su ovo lokalni izbori koji se tiču i nacionalnih tema", rekao je Vuletić.