3. jun 2024 17:13

Lamberto Zanijer: Misija ODIHR-a za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a Lamberto Zanijer izjavio je danas da je ta misija za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji započela svoj rad 30. aprila i ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja.

Prema njegovim rečima, brojanje glasova je posmatrano na 46 biračkih mesta.

On je naveo da su lokalni izbori 2. juna dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternativa, ali je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristrasnosti medija u korist vladajuće koalicije što je, smatra, negativno uticalo na izborni proces.

Prema njegovim rečima, učesnici izbora su mogli slobodno da vode kampanju, ali su, kaže, dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije umanjili konkurentnost izbora.

Service Photo Gallery

"Izborni pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, međutim potrebne su dalje reforme da bi se odgovorilo na preostale ili druge preporuke", rekao je Zanijer.

Ocenio je da su mediji visoko polarizovani i da su selektovno izveštavali, dajući prioritet nacionalnim temama nad lokalnim.

"Izborni dan je u celini protekao glatko, ali su na njega negativno uticala pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova i izolovani slučajevi nasilja", rekao je on.

Zanijer je naveo da su mnogi njihovi sagovornici izrazili opšte nepoverenje u tačnost jedinstvenog biračkog spiska, pozivajući se na navode o umrlim glasačima ili na migracije birača, što dovodi u sumnju tačnost ovog spiska.

"Bilo je široko rasprostranjenih navoda o pritisku, posebno na zaposlene u javnom sektoru, i zloupotrebi javnih resursa, što je izazvalo zabrinutost u pogledu sposobnosti birača da naprave izbor bez nepotrebnog pritiska. I to je dalo prednost vladajućoj stranci i koaliciji", rekao je on.

Intext service Video

Zanijer je naveo da pravni okvir sadrži neke nedostatke i da postoje dugogodišnje preporuke ODIHR-a koje nisu rešene.

"Neki od ovih nedostataka umanjuju transparentnost i odgovornost finansiranja kampanje i podrivaju pojam jednakih uslova. Medijsko okruženje je obeleženo sistemskim izazovima za slobodu medija, uključujući političke i ekonomske uticaje koji ometaju raznovrsnost sadržaja", rekao je Zanijer.

Navodi da je izborni dan u celini protekao nesmetano, ali da su na njega negativno uticala pitanja u vezi sa tajnošću glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku na kupovinu glasova i izolovani slučajevi nasilja.

Zanijer je pozdravio formiranje radne grupe za rad na sprovođenju preporuka ODIHr-a za unapređenje izbornog procesa.