18. januar 2023 15:34

Dragan Marković: Međunarodna zajednica da osudi napade na Srbe, Račak lažni povod za NATO agresiju

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ, arhiva

JAGODINA - Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković pozvao je danas deo međunarodne zajednice koji, kako je rekao, podržava kosovske Albance, da promene stav i jasno osude njihov napad na srpsku decu na Badnje veče kao i one koji ruše nadgrobne spomenike.

"Sada se ponovo pominje slučaj 'Račak'. Račak je bio legalna antiteroristička akcija i to je bio lažni povod za NATO agresiju na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i zato Račak nije bio ni u jednoj optužnici Haškog tribunala. Bombardovanje naše zemlje od strane NATO pakta 1999. godine je za mene bio genocid koji nikada ne zastareva", rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jagodini sa ambasadorom Kube Gustavom Trista Del Todom.

On je rekao da je politika koju danas vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić politika mira i politika stabilnosti, da Srbija nije za rat, već za mir.

"Deo međunarodne zajednice koji podržava takozvano Kosovo mora da promeni svoju politiku, jer ne poštuju međunarodne sporazume, a i kosovski Albanci ne poštuju nijedan potpisani sporazum, od Kumanovskog sporazuma, Rezolucije 1244 do Briselskog sorazuma”, izjavio je Marković, saopšteno je iz grdske uprave.

Marković je zahvalio Kubi što podržava teritorijalni integritet Srbije, što nije priznala nezavinost Kosova i što je glasala protiv toga da tzv. Kosovo uđe u Unesko.

Takođe je zahvalio ambasadoru što je za kraj svog mandata izabrao Jagodinu kao poslednji grad koji posećuje.

"Srbija i Kuba su geografski daleko, ali po stavovima i istoriji veoma blizu. Kuba je zemlja koja se nalazi više od 60 godina pod američkim sankcijama, ali uspeva da održi stabilnost. Srbija i Kuba u međunarodnim organizacijma glasaju za međunarodno pravo, a ne za zakon sile", rekao je Marković.

Del Todo je rekao da odlazi iz Srbije sa najlepšim osećajima prema toj zemlji i srpskom narodu, da je Srbija prijateljska zemlja, kao i da je Kosovo njen sastavni deo.

"Mi tu nemamo dilemu i svi treba da poštuju Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. To je principijelan stav Kube, kao što je principijelan stav Srbije da u Ujedinjenim nacijama glasa protiv blokada i sankcija prema našoj zemlji", rekao je Del Todo.

On je istakao da se nakon korona pandemije turisti iz Srbije vraćaju na Kubu te da je pre pandemije bilo 7 000 turista iz Srbije na Kubi godišnje, a već sada, prvih meseci nakon pandemije, na Kubi je bilo 2000 srpskih turista i zabeleženo je dosta turista i iz Jagodine.

"Čestitam Srbiji i njenom rukovodstvu na svim uspesima, a posebno na privrednim uspesima koje postižete. Nadam se da ću se opet vratiti u vašu lepu zemlju”, rekao je ambasador.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.