4. jun 2024 12:43

Ivo Čolović: Izbori pokazali da SNS ima dominantnu poziciju na političkoj sceni

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović izjavio je danas da su lokalni izbori održani 2. juna pokazali da Srpska napredna stranka (SNS) u koaliciji sa svojim partnerima, pre svega Socijalističkom partijom Srbije (SPS), još uvek ima dominantnu poziciju na političkoj sceni Srbije.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je činjenica da je u većini opština SNS u koaliciji sa svojim partnerima osvojila vlast ili imala najviše glasova, osim u manjinskim opštinama, gde je očekivano da pripadnici lista koje su usmerene ka tim mestima ostvare bolji rezultat.

"Ostaje da se vidi na kraju kako će se i ko će formirati vlast da bi se znalo šta je tačno što su nam ovi izbori na lokalu doneli", dodao je Čolović.

Intext service Video

Komentarišući to što opozicija u pojedinim opštinama traži uvid u kompletan izborni materijal, Čolović je rekao da se on lično zalaže za apsolutnu transparentnost svih zapisnika o radu biračkih odbora, kao i zapisnika o rezultatima, kako bi se utvrdili rezultati izbora na jasan i transparentan način.

Smatra da treba dozvoliti opozicionim listama koje nisu zadovoljne rezultatom ili koje imaju sumnje u neke nepravilnosti da imaju potpuni uvid u kompletan izborni rezultat, kako ne bi došlo do krize i nepoverenja.

Čolović kaže da je, iako je izveštaj ODIHR-a o izborima 2. juna blaži u odnosu na prethodni izveštaj i vidi se manji broj nepravilnosti i blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija i biračkih odbora, neophodno ozbiljno shvatiti preporuke ODIHR-a.

"Daleko od toga da je situacija potpuno sjajna, kritike koje ODIHR upućuje su jasne i one nisu vezane samo za ovaj proces, već za duži niz godina", rekao je Čolović.

On smatra da preporuke koje ODIHR daje treba shvatiti izuzetno ozbiljno i u narednom periodu raditi na otklanjanju problema.