4. jun 2024 13:50

Juhas i Mađar: Mađarska zajednica u Vojvodini most koji povezuje dve zemlje

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/motioncenter, ilustracija

NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar istakli su danas da je partnerstvo Srbije i Mađarske zasnovano na čvrstim temeljima prijateljstva i uvažavanja, a da je mađarska nacionalna zajednica u Vojvodini most koji neraskidivo povezuje dve zemlje.

"Mađarska nacionalna zajednica u Vojvodini je most koji neraskidivo povezuje dve zemlje. Uz razumevanje i podršku Republike Srbije vojvođanski Mađari imaju i koriste sve mogućnosti koje doprinose očuvanju i osnaživanju njihovog identiteta, a Mađarska kroz programe ekonomske pomoći pruža snažan zamajac socijalnom boljitku i stvaranju boljih uslova života", istakao je Juhas, navodi se u saopštenju pokrajinskog parlamenta.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti činjenice da će mađarska zajednica, nakon završenih lokalnih izbora u Srbiji, biti u mogućnosti da opredeljujući i aktivno učestvuje u kreiranju lokalnih politika, pre svega u sredinama u kojima živi procentualno veći broj pripadnika mađarske zajednice.

Juhas i ambasador Mađar istakli su veliki značaj i potencijal u tome što Mađarska od 1. jula ove godine preuzima predsedavanje Savetom EU, te će Srbija sigurno dobiti pouzdanog i posvećenog partnera u svom procesu pridruživanja EU.

"Siguran sam da će Mađarska tokom svog predsedavanja uložiti napor da se na najbolji način preciziraju, planiraju i ostvare potrebe i prekogranični projekti koji, uz pomoć predpristupnih fondova EU, značajno mogu poboljšati život građana Republike Srbije i ubrzati proces evrointegracija", rekao je Juhas.

Juhas i Mađar razmatrali su mogućnosti i inicijative koje bi doprinele prohodnosti saobraćaja na graničnim prelazima između dve zemlje, ocenivši da se radi o temi koja je od ključne važnosti za povezivanje dve zemlje, kako za privredu, tako i za građane.

Kako se dodaje u saopštenju, razgovarano je i o značajnim aktuelnim projektima koje zajednički sprovode Srbija i Mađarska, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i o mogućnostima za još intezivniju prekograničnu saradnju i zajedničko apliciranje u prekograničnim programima. Zajednički je ocenjeno da, i pored odlične saradnje, i dalje postoji ogroman potencijal za jačanje ekonomskih veza, povezivanje privrednika, kao i za unapređenje veza u oblasti kulture i obrazovanja.

Sastanku u Skupštini AP Vojvodine prisustvovali su i Ester Čalokezi, generalni konzul Mađarske u Subotici i Žolt Sakalaš, zamenik generalnog sekretara Skupštine APV.