5. jun 2024 13:38

Zoran Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine da se unapređenju i zaštiti prava građana na zdravu životnu sredinu i dalje ne pridaje dovoljan značaj u praksi i da današnji dan treba shvati kao poziv za još snažniji angažman za očuvanje okruženja.

On je naveo da se nedovoljno primenjuje načelo održivog razvoja, jer se zahtevi zaštite životne sredine često stavljaju u drugi plan umesto da su sagledani u istoj ravni s društvenim i privrednim razvojem, saopštio je Zaštitnik građana.

"Koliko je zaštita životne sredine, prirode i zdravlja podređena privrednom rastu, vodimo li brigu o zdravlju građana i osiguravamo li sve uslove za dalji razvoj ekologije su pitanja koja nam moraju biti u fokusu, a pri nalaženju odgovora se moramo voditi ustavnim određenjem prava pojedinca i zajednice na zdrav život i zdravu životnu sredinu", rekao je Pašalić.

On je ukazao da načelo predostrožnosti traži viši stepen zaštite životne sredine i zdravlja, ali se to otežano ostvaruje. Stoga bi institucije morale učiniti mnogo više kako bi osigurale efikasnu zaštitu prava na zdravlje, počevši od edukacije i podizanja svesti o potrebi očuvanja prirode.

"Sadašnja generacija mladih traži i očekuje život u zdravijem i ravnopravnijem svetu, a naša je dužnost da im to obezbedimo", naglasio je Pašalić.

On je dodao da će Zaštitnik građana svojim preporukama, mišljenjima, izveštajima i drugim aktivnostima i dalje doprinositi unapređenju stanja u zaštiti životne sredine.

Sledeća aktivnost u toj oblasti je upravo organizovanje međunarodne konferencije zajedno sa Misijom OEBS-a u Srbiji pod nazivom Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini - Uloga i značaj ombudsmana, 13. i 14. juna u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.