2. decembar 2022 13:32

Varheji: Potrebna nam je Srbija na Samitu, potreban nam je lider Srbije u Tirani

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da je potrebno održati zamah procesa proširenja EU i u tom smislu istakao da lideri EU prvi put dolaze u region - Tiranu da tu razgovaraju te da je potrebno da se svi angažuju, ali da je potrebna i Srbija na tom samitu, kao i lider Srbije.

Varheji je, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su prethodne dve nedelje i meseci pokazali da proširenje EU privlači pažnju, ali i da postoje i velike geopolitičke destabilizacije na evropskom kontinentu.

Intext service Video

"Sada smo odgovorni za ispunjavanje iščekivanja i da održimo zamah jer proces proširenja je jedan od tri glavnih prioriteta lidera EU. To je upravo razlog zašto imamo samit u Tirani gde će naši lideri doći prvi put u region, da razgovaraju sa regionom o regionu. Potrebno je da se svi angažuju i potrebna nam je i Srbija da bude za stolom i lider Srbije koji će sedeti za stolom", kazao je Varheji.

Od EU paket energetske pomoći koji će mobilisati 2,5 milijarde evra

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji kazao je da je EU napravila paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region.

Varheji je nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su primetne preokupacije oko toga kako će se proći kroz zimu, kao i da li će biti novca za račune i to, ne samo u evropskim zemljama, već naročito u zemljama sa manje finansijskih sredstava na Zapadnom Balkanu.

Intext service Video

"Ponosan sam i srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovog problema, možda već i ove godine, a najkasnije na početku sledeće godine donećemo 165 miliona evra kako bismo pomogli najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima kako bi mogli da premoste veliki cenovni jaz koji je nastao zbog energetske krize", kazao je Varheji.

Izjava Stana nije kritika Srbije, pravilo EU da bez obe strane nema uspeha

Oliver Varheji izjavio je da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan i da je to osnovno pravilo kojeg se Evropska unija pridržava.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbije, odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Petra Stana koji poziva obe strane da poštuju sporazume, a rec je o potezu Aljbina Kurtija, Verheji je rekao da izjavu Petra Stana izjavio ne treba shvatiti kao negativnu napomenu Srbiji.

"Da pojednostavim, to je osnovno pravilo dijaloga između Beograda i Prištini - da bez angažmana sa obe strane ne može biti uspešan i ne može da se održi. To želimo uvek da naglasimo zato što smo videli šta se dogodilo kada smo imali brojne jednostane akcije tokom ove godine i zato je ova rečenica uvek neophodna da želimo da vidimo angažman obe strane. Tu nema nikakve kritike, to je prosta izjava pravila", objasnio je Varheji.