6. jun 2024 12:16

Ivan Miletić: Nepozivanjem Rusije na obeležavanje Dana D prekraja se istorija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da se nepozivanjem Rusije na obeležavanje godišnjice iskrcavanja u Normandiju u Drugom svetskom ratu, prekraja istorija zato što Rusija jeste bila deo te koalicije.

"Pozvana je Ukrajina kao neko rešenje jer je Staljin insistirao da Ukrajina i Belorusija budu pored Sovjetskog Saveza članice UN. Ta politička manipulacija u geopolitici je uvek prisutna pa i na ovakvim događajima, naročito u ovo vreme sukoba u Ukrajini i jasne podele istoka i zapada na evrpskom kontinentu", objasnio je on za Tanjug.

Komentarišući izjavu Pape Franja koji je rekao da se nada da će obeležavanje Dana D pomoći da se oživi želja za mirom, Miletić je istakao da je Dan D proslava i glorifikacija rata jer je to veliki uspeh SAD, Velike Britanije i trupa koje su se iskrcale u Normandiju u borbi protiv fašizma, zbog čega nikako ne može da bude povezan sa nekim mirovnim rešenjem.

Intext service Video

Kako je naveo, poruka koja će biti poslata sa centralne ceremonije kojoj će prisustvovati svetski lideri uključujući i američkog predsednika Džozefa Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, će biti dnevno politička i dnevno geopolitička usmerena ka sadašnjim dešavanjima u Ukrajini, ali će imati i prizvuk onoga što se dešava u izbornoj kampanji u SAD.

"Nalazimo se u jeku kampanje, uskoro dolazi i predsednička debata između dva kandidata i tu je ono gde politika preovlađuje opštim interesima, dešavanjima i opštem dobru", dodao je analitičar.

Na pitanje šta je "crvena linija" za Rusiju s obzirom na poruku ruskog predsednika Vladimira Putina upućenu Zapadu, da ako Zapad dozvoli Ukrajini da ponovo gađa Rusiju visokotehnološkim projektilima dalekog dometa, Rusija će razmotriti da rasporedi takvo naoružanje koje bi moglo da gađa zemlje koje su isporučile oružje, Miletić je rekao da Rusija za sada ima tzv. strateško strpljenje koje će trajati sve dok ne prođu izbori u Evropi, Velikoj Britaniji i SAD kada će biti jasno koja politika ima većinu na ta tri mesta koja su izuzetno važna u odnosu na Rusiju, nakon čega će Rusija izdefinisati svoju geopolitičku i vojnu strategiju.

Napomenuo je da je ovo prvi put da je takva retorika podignuta na nivo predsednika Rusije, s obzirom da je do sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev bio izabran kao radikalni glas u celoj toj priči.