6. jun 2024 20:05

Milica Đurđević Stamenkovski: Otimanje srpske imovine na KiM nastavak Kurtijevog terora

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD  - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je, povodom odluke tzv. Vlade Kosova o eksproprijaciji srpske imovine na severu KiM, istakla da uzurpacija privatnih imanja Srba u toj pokrajini označava nastavak terora Kurtijevog režima nad srpskim narodom.

Ministarka je napomenula da se na ovaj način direktno ugrožava dalji opstanak srpskog naroda na severu KiM.

"Otimanje srpske imovine je pokušaj nasilne promene demografske strukture na severu Kosmeta i akt etničkog čišćenja Srba, nad kojima samoproglašena vlast primenjuje metode sistematskog ugnjetavanja, karakteristične za fašističke režime", izjavila je Đurđević Stamenkovski, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je navela da "okupaciona čizma Aljbina Kurtija" čini sve kako bi srpskim porodicama na KiM onemogućila normalan život i primorala ih na trajni odlazak sa njihovih ognjišta.

Ministarka je dodala da se sve ovo dešava uz tiho odobravanje predstavnika zemalja Kvinte i administracije u Briselu.

"Činjenica da niko od zapadnih zvaničnika ne reaguje na Kurtijevu samovolju, kojom se krše svi postojeći sporazumi i konvencije o zaštiti ljudskih i imovinskih prava, pokazuje stepen njihovog licemerja i njihovu prećutnu podršku planovima Prištine o proterivanju Srba sa Kosmeta", ukazala je ona.

Đurđević Stamenkovski je ukazala da protivpravno oduzimanje srpske zemlje predstavlja direktnu bezbednosnu pretnju za Srbe jer se konfiskovana imanja bez ikakvog osnova dodeljuju na korišćenje tzv. policiji i vojsci Kosova, koja na tim imanjima otvara svoje baze, koje će u pogodnom trenutku iskoristiti za nasilni upad na sever Kosova i novi pogrom nad srpskim narodom.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je nedavno na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ''javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova"