8. jun 2024 10:46

Stefan Stojkov: Pripadnici bugarske manjine zadovoljni su životom u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Lex0077, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji i zamenik predsednika opštine Bosilegrad Stefan Stojkov izjavio je da bugarska manjina u Srbiji nije diskriminisana, niti nezadovoljna svojim položajem.

Stojkov je, povodom izjave predsednika Bugarske Rumena Radeva da bi "Sofija mogla da preispita podršku članstvu Srbije u EU zbog načina na koji se Beograd odnosi prema bugarskoj manjini", za današnju Politiku rekao da je bugarska manjina izuzetno zadovoljna odnosom Srbije prema toj manjini.

"Mi imamo sve ingerencije u kulturi i obrazovanju i dobre uslove za normalan život, jer je Srbija demokratska zemlja", istakao je Stojkov.

On je rekao da bi voleli da primer dobre prakse međususedskih odnosa, koji imaju Srbija i Mađarska, bude primenjen i kada su u pitanju inače dobri odnosi države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića prema bugarskoj manjini koja živi u Srbiji.

Stojkov je dodao da zahvaljuje Srbiji za sve što je učinila u poslednjih deset godina na unapređenju položaja bugarske manjine.

"Srbija je obezbedila prevedene udžbenike na bugarski jezik za sve učenike koji nastavu prate na maternjem, bugarskom jeziku. U Bosilegradu se kompletna nastava od prvog do četvrtog razreda odvija na bugarskom jeziku i sve je više đaka, a isto se organizuje i u petom razredu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Dimitrovgradu u srednjoj školi je kompletna nastava na bugarskom jeziku, u toku je postupak pripreme za štampu novih udžbenika na bugarskom jeziku po najnovijim nastavnim planovima i programima, a izuzetan pomak napravljen je i u službenoj upotrebi bugarskog jezika u svim organima.

"Svake godine, to ističem, država Srbija nas pomaže da na dostojan način obeležimo sve datume iz bugarske kulture, istorije i tradicije, a pomoć je i u dovođenju novih investicija u Bosilegrad i Dimitrovgrad, u poslednje vreme i za Zvonačku banju", ukazao je Stojkov.

On je istakao važnost komunikacija koje predstavnici bugarske manjine u Srbiji imaju.

"Od neprocenjivog je značaja završen Koridor 10 od Niša do Dimitrovgrada, kao i auto-put Beograd-Niš - srpsko-makedonska granica kroz Grdeličku klisuru u kojoj se odvajaju magistralni pravci do Bosilegrada i svih naselja na jugoistoku Sbije gde žive predstavnici bugarske manjine", kazao je on.

Ukazao je da su ti auto-putevi najbolja i najsavremenija veza sa svetom i izrazio nadu da će uskoro Bosilegrad biti bolje povezan sa Vladičinim Hanom, ali i železnicom sa Ćustendilom u Bugarskoj.

"Građani Srbije bugarskog porekla lojalni su državi Srbiji, znaju i poštuju svoje korene, ali veoma poštuju i uvažavaju državu u kojoj žive. Upravo zbog onoga što je Srbija učinila u poslednoj deceniji i svega urađenog na planu politike negovanja i unapređenja dobrosusedskih odnosa, mi, pripadnici bugarske manjine osećamo se sigurnije, bezbednije, slobodnije i poštovanije", istakao je Stojkov.