8. jun 2024 12:24

Gradonačelnik Čačka: Demokratski iskazana volja građana će biti ispoštovana

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ

ČAČAK – Lider Srpske napredne stranke u Čačku i aktuelni gradonačelnik Milun Todorović rekao je da građani mogu biti spokojni jer će njihova demokratski iskazana volja na lokalnim izborima održanim 2. juna biti ispoštovana.

On je istakao da je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke na svakom od 104 biračkih mesta koliko ih ima na teritoriji grada Čačka imala po jednog predstavnika, dok su opozicione liste imale, kako je rekao po pet i više svojih članova biračkih odbora, te da su zapisnici sa svih biračkih mesta na kraju glasanja potpisani.

"U skladu sa zakonom imaju pravo uvida u kompletan izborni materijal sa svih 104 biračkih mesta i to pravo su iskoristili. Ono što zakon ne prepoznaje jeste da ne može da se fotografiše, fotokopira, dopisuje. Na žalost imali smo jedno lice koje je ušlo sa hemijskom i uhvaćeno u radnjama koje nisu u skladu sa zakonom, već da nešto dopisuje i piše na glasačkim listićima. Naravno da su zaposleni u gradskoj upravi ukazali na tu nepravilnost i u najbržem mogućem roku reagovali", rekao je Todorović.

Todorović je naveo da su građani Čačka odlučili da ne budu protiv svoje države, što, kako kaže, dokazuje i 2.000 glasova više koje je osvojila koalicija "Aleksandar Vučić - Čačak sutra" u odnosu na sve ostale liste zajedno.

Service Photo Gallery

"Pojedinci koji imaju četiri odbornička mandata, pokušavaju da promene volju građana. Pokušavaju i ne uspevaju da na silu učine nešto što neće biti moguće, a to je da se promeni izborni rezultat. On je potpuno javan i međunarodni posmatrači su potpuno saglasni da je ceo proces prošao u najboljem mogućem demokratskom poretku i redu", istakao je Todorović.

On je dodao da Čačak neće biti faktor rušilaštva kao što se to dogodilo pre 24 godina, što je kao posledicu imalo zatvaranje fabrika i ostavljanje građana na ulici.

Prvi čovek čačanskih naprednjaka je rekao da rezultati ostaju nepromenjeni u odnosu na izbornu noć, te da je lista broj 1, okupljena oko SNS-a osvojila 51,35 odsto važećih glasova odnosno 40 odborničkih mandata.

On je dodao da se većina od 988 nevažećih listića odnosila na njihovu listu jer su birači, prema njegovim rečima uglavnom zaokruživali broj 1 i broj 7 što nije u skladu sa zakonom.

Todorović dalje navodi da je lista broj 2 "Ivan V. Ćalović - Istina i čast" - osvojila 15,38 odsto važećih listića što je 12 mandata.

Lista broj 3 - "Primarijus dr Milan Roganović - Srpski pokret Dveri" - osvojila je 5,85 odsto od važećih listića odnosno četiri mandata u lokalnom parlamentu.

Četiri mesta u gradskoj skupštini dobila je i lista broj četiri - "Svi za Čačak" - koja je osvojila 6,40 odsto od važećih listića.

Lista broj 5 - "Probudimo Čačak" u novom sazivu gradske skupštine imaće deset odbornika jer su osvojili 13,65 odsto važećih listića.

Četiri odbornika imaće i lista broj šest - "Čačak protiv nasilja i Novi DSS" - sa osvojenih 6,27 procenata od važećih glasačkih listića.

Listu broj sedam - "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek" - u narednom sazivu predstavljaće jedan odbornik jer su osvojili 1,08 odsto važećih listića.

Todorović je istakao očekivanja da Gradska izborna komisija grada Čačka proglasi ovakve rezultate.

On je dodao da će na razgovore o postizbornoj koaliciji pozvati sve liste, kao i da će mesto u gradskoj izvršnoj vlasti imati svi koji žele da doprinesu razvoju grada Čačka.