8. jun 2024 13:53

Veterani iz Srbije i Republike Srpske očekuju da sabor pokaže kojim će putem srpski narod ići

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predstavnici udruženja veterana iz Srbije i Republike Srpske okupili su se danas u Domu Garde na Topčideru, gde će ih, u okviru Svesrpskog sabora, obići predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Predstavnici tih udruženja rekli su Tanjugu da od sabora očekuju da, pored jedinstva srpskog naroda, pokaže i put kojim srpski narod u celini treba da ide.

Predsednik boračke organizacije Republike Srpske, koja broji 130.000 ljudi, Radan Ostojić izjavio je da sabor treba da pokaže jedinstvo i slogu srpskog naroda.

Intext service Video

"Smatram da rukovodstva Republike Srpske i Republike Srbije treba da iskoriste ovu priliku i srpskom narodu u celini pokažu u kojem pravcu ide budućnost srpskog naroda. Ono što ja lično smatram jeste da te smernice treba da vode stabilnosti i miru, jedinstvu i slozi i međusobnom uvažavanju i poštovanju", rekao je Ostojić.

Kako on smatra, prošli vek je za Srbe bio vek ratova i stradanja, a ovaj treba da bude mira, iako ističe kako je srpski narod danas ugrožen sa svih strana.

"Danas branimo dve vrednosti bez kojih je težak opstanak. Branimo Kosovo i Metohiju, koja je izvor i kolevka naše duhovnosti i našeg identiteta. Odreći se Kosova i Metohije, to znači zaboraviti samog sebe, a onaj narod koji zaboravi samog sebe, neminovno nestaje sa istorijske scene", rekao je Ostojić.

Intext service Video

Kako je rekao, drugi ideal i druga vrednost koju branimo jeste Republika Srpska.

"Ona je izraz viševekovne težnje i onoga što je dugo bio san koji se pretvorio u javu borbom srpskog naroda i borbom nas, koji smo ratovali za Republiku Srpsku. Stvorili smo Republiku Srpsku po prvi put sa leve obale Drine i moramo sve da damo od sebe da je sačuvamo", poručio je Ostojić.

Ivan Krstić iz Niša je koordinator boračkih udruženja tog grada i pripadnik 63. padobranske brigade. Učestvovao je u svim borbama u Zoni kopnene bezbednosti od 1991. do 2001.

Intext service Video

"Ovaj svesrpski sabor znači spajanje naroda u Republici Srpskoj i Srbiji. Danas su ovde prisutni veliki broj veterana, boraca i porodice naših nastradalih pripadnika u oružanim sukobima devedesetih godina", rekao je Krstić.

On očekuje da će sabor doneti boljitak položaju veterana i zahvalan je predsednicima Dodiku i Vučiću.

"Status veterana i boraca i ratnih vojnih invalida je zadovoljavajući a očekujemo u narednom periodu da bude na malo boljem nivou", poručio je Krstić.