8. jun 2024 14:11

Direktori službenih glasnika Srbije i Srpske potpisali memorandum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktori službenih glasnika Srbije i Srpske potpisali memorandum o saradnji

Foto: TANJUG/SLUŽBENI GLASNIK

BEOGRAD  - Direktor Službenog glasnika Srbije Mladen Šarčević i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisali su danas memorandum o saradnji, na sastanku održanom povodom sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, saopšteno je iz Službenog glasnika Srbije.

Ovim dokumentom će se formalizovati dosadašnja uspešna saradnja dve kuće a ona će se fokusirati na delatnosti koje se odnose na objavljivanje službenih glasila i kreiranje i vođenje elektronskih pravnih baza, promociju srpskog jezika i kulture, razvoj izdavaštva u oblasti visokog obrazovanja obe institucije.

Sarađivaće se i na stvaranju leksikografskih edicija koje bi obuhvatale prostor Republike Srbije i Republike Srpske, pružanje pomoći i podrške u obavljanju delatnosti obe institucije, kao i na zajedničkom doprinosu obavljanju i unapređenju zajedničkog kulturnog, obrazovnog, naučnog i privrednog razvoja.

Dinamika saradnje utvrdiće se kroz dalju realizaciju zaključenog memoranduma.

Šarčević je istakao da je za Službeni glasnik saradnja sa Službenim glasnikom Republike Srpske postala tradicija.

"S našim prijateljima i kolegama koji rade isti posao u Banjaluci uglavnom smo sarađivali u oblasti izdavanja službenih glasila i vođenja elektronskih pravnih baza, te delimično povodom sajamskih aktivnosti. Naša namera je da ovu saradnju značajno unapredimo, ubrzamo dinamiku naših susreta i organizujemo ih više puta godišnje, naizmenično u Republici Srpskoj i Srbiji", rekao je on.

Dodao je da osim u oblasti službenih izdanja, gde je zbog komplementarnosti već uspostavljena bliska saradnju, Službeni glasnik u Srbiji ima razvijeniju delatnost izdavanja knjiga i leksikografiju, te da misli da je upravo to prostor za proširenje saradnje.

"S obzirom na to da je u Službenom glasniku u toku proces formiranja posebne Leksikografske redakcije, smatram da sve teme koje budu leksikografski obrađivane, a naročito istorijske, arheološke i geografske, treba da obuhvate ne samo prostor Republike Srbije nego i Republike Srpske. Smatram da ćemo zaključenjem ovog memoranduma znatno proširiti saradnju i omogućiti da ove dve institucije sarađuju u svim oblastima", naglasio je Šarčević.

Lukić je rekao da su dve institucije i ranije uspešno sarađivale i da je bilo zajedničkih izdavačkih aktivnosti.

"Memorandum smo potpisali jer smo prepoznali koliko je važno da sve institucije, preduzeća i ustanove Srbije i Srpske budu deo poruka Svesrpskog sabora, ali i da bismo budućim generacijama koje budu vodile naše države i naše institucije ostavili svest da uvek unapređuju saradnju koju imamo", naglasio je on.

Dodao je da je ovo važan korak u jačanju veza između naroda sa obe strane Drine koji dele zajedničku istoriju, kulturu i tradiciju.