8. jun 2024 18:48

Aleksandar Vučić: Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime, sačuvaćemo Republiku Srpsku i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Vučić: Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime, sačuvaćemo Republiku Srpsku i Srbiju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na centralnom obeležavanju manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" da je ekonomija ugaoni kamen naše nacionalne bezbednosti, a poručio je i da će se očuvati jedinstvo, mir, srpsko ime i prezime, sačuvaće se i Republika Srpska i Srbija.

Vučić je rekao i da danas (na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS) nisu govorili predstavnici srpskog naroda sa KiM.

"A što da govore kad oni imaju svog predsednika koji predstavlja Kosovo i Metohiju kao deo Srbije? Nije to neka druga teritorija, ne znam gde. To je deo Srbije i biće deo Srbije uvek. I nikada ne mogu da nam ga oduzmu, jedino da nađu neke među nama koji će to da prihvate", rekao je Vučić.

On je dodao da 35 godina pokušavaju da sruše srpski narod i šta god da se desi uvek je, kaže, srpski narod kriv.

"I ne morate ni da znate da li imovina pripada entitetima ili centralnim vlastima u BiH. Kriv je Milorad Dodik, kriva je Republika Srpska. I ne morate da znate da li je neko ovako ili onako pregovarao o Kosovu i Metohiji. Uvek je kriva Srbija, uvek je kriv Beograd. I uvek će tako i da bude. I mi to moramo dobro da razumemo, ali dolazi polako do promena u svetu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija mora da sarađuje i sa zapadom i sa istokom, dodajući da mora da bude i mudra i pametna i da se bavi ekonomijom.

"Ekonomija je ugaoni kamen naše nacionalne bezbednosti. Sve što imamo danas imamo zahvaljujući dobroj ekonomiji u poslednjih deset godina. I fabrike i zaposlene ljude, i to što danas možemo naše nacionalne institucije da plaćamo ne samo ovde u Srbiji, već i u Crnoj Gori, i širom regiona, i u Severnoj Makedoniji, i u Sloveniji, i u Republici Srpskoj, i u Bosni i Hercegovini, i svuda, na svakom mestu", istakao je Vučić.

Kako je dodao, potrebno je da radimo, da budemo zagledani u budućnost, da znamo šta nam je cilj i da znamo šta hoćemo da ostvarimo, ali da to radimo na mudar i pametan način, onako kako je o tome mislio veliki Miloš i mnogi drugi srpski lideri i srpske vođe.

"Pošto su uvek postojale sumnje kako ćemo da se odnosimo i prema Kosovu i Metohiji. I tako već 12 godina mi tobože ne vodimo računa o nacionalnim interesima. (Kažu) sutra ćemo da priznamo Kosovo i Metohiju. A svakog dana i svake godine sve žešći pritisci baš povodom Kosova i Metohije. Isto tako su nam govorili i za Republiku Srpsku", naveo je Vučić.

Vučić je zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku što kaže da nikada Srbija nije više pomagala Republici Srpskoj nego što je to danas slučaj, ističući da je ponosan na to i da će se nastaviti i nikada neće prestati.

"Ali mi smo imali jedan prelomni trenutak. Nedavno se dogodio. Doneli su posle svih pritisaka oko Saveta Evrope i Kosova, posle svega što su radili protiv ovog naroda iako Priština nikakve obaveze nije ispunila, i istovremeno krenuli u donošenje rezolucije o Srebrenici", rekao je Vučić.

Navodeći da kažu da ne piše nigde da je narod genocidan već da je to individualna odgovornost, Vučić je upitao zašto su je onda donosili ako je odgovornost individualna.

"Danas imam tri pitanja za njih. Jeste li, pošto ste izglasali tu rezoluciju, veliki pobednici, koliko je to zemalja u svetu bilo uz vas? A koliko zemalja u svetu nije bilo uz vas? Jedna mala Srbija vam se suprotstavila jer je odlučila da se bori, da ne da svoju slobodu, da ne da svoje srpsko ime. I uspeli smo u tome", rekao je Vučić.

Pitanje za njih je, kaže Vučić, da li posle te rezolucije danas ima više pomirenih ljudi u regionu nego što smo imali.

"Je li danas lepše mislimo jedni o drugima? Volimo li se više? Je li to bio smisao i cilj? Jeste li ga postigli? Niste i znali ste, lažovi jedni, da to nećete postići i znali ste da vam to nije i cilj, hteli ste da zavadite narod još više. I moje pitanje je šta ćemo sad sa svim tim? Da čekamo nove tužbe?, upitao je Vučić.

Vučić je istakao da je na ovaj svečani dan doneo zastavu iz Ujedinjenih nacija da je pokaže.

"Sanjao sam je danima i noćima, znao koliko vredi, znao da ništa lepše i vrednije od ove zastave nema, borio se za nju. Mi ćemo jedinstvo da čuvamo, mnogo toga konkretnog da uradimo, a da nikoga ni na koji način ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku, sačuvaćemo i Srbiju. Biće mnogo teških dana, ali ćemo uspeti u svemu tome, poručio je Vučić.

Postignut dogovor o srpskom jedinstvu, naši ministri će prvo ići u Banjaluku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na centralnoj manifestaciji prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno" na Trgu republike, da je danas veoma važan dan jer je postignut dogovor o srpskom jedinstvu i najavio da će ubuduće svaki ministar u Vladi Srbije prvo ići u Banjaluku, a naša deca prvo će ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

"Danas je važan dan iz mnogo razloga. Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima. Toga se setimo tek posle nekoliko decenija. A važan je ovo dan iz mnogo razloga. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već koje će trajati doveka", poručio je Vučić u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i najviših zvaničnika Srbije i Srpske.

Vučić je poručio da niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

"I niko više nikada neće moći da pravi korake unazad u odnosu na jedinstvo koje je danas postignuto. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa predsednikom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima, u mišljenjima. Makar ne mislili da su predlozi onog drugog uvek najbolji, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nikada ne čujemo tešku reč jedni od drugih, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na reci Drini, već da uvek budemo zajedno u muci i nevolji pogotovo i pre svega. Danas smo to potvrdili našom deklaracijom i to jedinstvo više niko i nikada neće moći da sruši", rekao je Vučić.

Uskoro počinje izgradnja Memorijalnog centra žrtvama ustaških zločina

Aleksandar Vučić izjavio je da je danas doneta formalna odluka o početku izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu i drugim logorima, a koji će biti podignuti u Donjoj gradini u Republici Srpskoj i Beogradu.

On je prilikom centralne manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" rekao da je on kriv što se to nije ranije realizovalo, ali da će sada ti radovi ići brzo, najbrže i najbolje.

"Govorili smo i o izgradnji autoputeva, brzo ćemo da prebacimo 10 miliona evra za put Rača - Bijeljina, da za sat i nešto dođemo u drugi najveći grad u Srpskoj. Hoćemo da dođemo brže i u druge gradove, da upoznaju i Kragujevac, Čačak, Bor, Zrenjanin i druga mesta, ali i mi da znamo gde je Šipovo, svako malo mesto u Republici Srpskoj, da pokažemo koliko volimo Srpsku, da vide da nam je stalo", rekao je on.

On je ponovio da živimo u teškom vremenu, ali ne našom krivicom, da su neki protiv nas to započinjali pre 25 godina kriminalnom agresijom protiv naše zemlje i da zato Srbija ume da prepozna bolje koliko su važni sloboda, nezavisnost zemlje gde i kakav je put Srbije i da nema ništa važnije od toga.

Vučić na Trgu republike razvio srpsku zastavu, razvijene i dve velike trobojke

Predsednik Srbije razvio je srpsku zastavu na Trgu republike gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao centralnom obeležavanju manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

"Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i koje niko više, nikada, neće moći da sruši", naveo je Vučić na instagram profilu @buducnostsrbijeav.

On je zahvalio svima koji su došli i poručio da će se čuvati jedinstvo.

"Mi ćemo jedinstvo znati da čuvamo, mnogo toga ćemo da uradimo, a da nikoga ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku i Srbiju - mi ništa preče od Srpske i Srbije nemamo. Živela naša crveno plavo bela trobojka. Živela Srpska! Živela Srbija", istakao je Vučić.