9. jun 2024 19:45

Nemačka: Konzervativci prvi, krajnje desničarska AfD druga na izborima za EU

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/canadastock, ilustracija

BRISEL - Prema prvim preliminarnim rezultatima u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko - demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na ​​2019. godinu.

Ako se rezultat zadrži, to će se smatrati velikim uspehom za stranku koja je poslednjih meseci bila opterećena skandalima koji uključuju optužbe za špijunažu i korupciju, piše briselski Politiko i dodaje da se širom Evrope predviđa da će krajnje desničarske, nacionalističke i populističke stranke ostvariti značajan broj glasova.

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

Predviđa se i da će Zeleni, koji vladaju u saveznoj koaliciji sa SPD-om i Slobodnim demokratama (FDP), završiti sa 12 odsto, što je pad podrške od 8,5 odsto u poređenju sa evropskim izborima 2019. godine.

Kako se navodi prema prvim projekcijama nova nemačka populistička partija Bunis Sahra Fagenkneht (BSV), koja kombinuje levičarsku ekonomsku politiku sa desničarskim kulturnim pogledima, osvojila je 5,5 odsto glasova.

Tu stranku osnovala je Fagenkneht, dugogodišnja članica partije Levice.

Projekcije, objavljene nakon zatvaranja birališta u 18 časova, a po proporcionalnom sistemu Nemačka, kao najveća zemlja EU ima pravo na 96 evroparlamentaraca.