10. jun 2024 00:04

Gori: Prilično sam uveren da će i posle izbora proširenje biti visoko na agendi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gori: Prilično sam uveren da će i posle izbora proširenje biti visoko na agendi

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Italije Luka Gori izjavio je večeras da je prilično uveren da će novi Evropski parlament ostati veoma angažovan na agendi proširenja, jer se proširenje sada doživljava kao geopolitički prioritet za EU.

Gori je to rekao za Tanjug na skupu "Evropska izborna noć 2024" koji je u očekivanju izbornih rezultata za Evropski parlament organizovala Delagacija EU u Srbiji i portal European Western Balkans.

Na pitanje mogu li rezultati izbora za Evropski parlament da utiču na proces proširenja Evropske unije i kako Gori je rekao da će, iako bi politički balans u novom parlamentu mogao da se promeni, prioritet proširenja ostati kao i novi zamah koji postoji u vezi sa proširenjem danas u Briselu.

 Naglasio je da se Italija, što se tiče Srbije, veoma zalaže za ubrzanje procesa, da se zalaže za otvaranje Klastera tri za Srbiju.

 Dodao je da se zaista nadaju da bi i novi parlament mogao da donese veoma konkretne odluke s obzirom na proces proširenja.

 Na pitanje koje su ključne stvari za ubrzanje procesa Gori je rekao da ih ima više ali da misli da je sada najvažnija tačka ta da se radi na reformama kao i onim na polju plana rasta a koji će omogućiti Srbiji da napravi napredak na jedinstvenom tržištu.

To je veoma važan i konkretan cilj, rekao je Gori i nagalasio da je važno da se napravi napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine .

 "Mislim da će proširenje biti visoko na dnevnom redu sledeće Evropske komisije. Oni su pokrenuli ovaj plan rasta, koji je zaista nešto novo za EU - od šest milijardi evra", rekao je Gori i dodao da postoji ideja da se mnoge prednosti koje su u prošlosti davane tek kada je država formalno postala nova država članica, predvide u pretpristupnoj fazi, kao na primer pristupanje jedinstvenom tržištu.

Gori je naglasio, da je prilično uveren da će proširenje ostati visoko na dnevnom redu EU i nakon izbora.

Prema njegovim rečima, danas postoji veoma direktna veza između bezbednosti i proširenja.

 "Mislim da danas postoji percepcija proširenja kao instrumenta za garantovanje evropske bezbednosti. Dakle, Evropa želi da ubrza proširenje kao način da obezbedi sigurnost svojim građanima", rekao je ambasador.

Kako je rekao, ulazak na jedinstveno tržište je postepen proces.

 Sve dok Srbija bude radila na reforma i realizovala ih mogućnost da uđe na jedinstveno tržište biće lakša, rekao je Gori.

Na pitanje kako vidi izjavu predsednika da nijedna zemlja neće postati članica dok Ukrajina to ne bude, kaže da razume to osećanje.

"Istovremeno, mi kao Italija, uvereni smo da prioritet treba dati Zapadnom Balkanu i Ukrajini. Ali Zapadni Balkan za nas je prioritet", rekao je on.

 Na konstataciju da se ove godine navršava 20 godina od najvećeg proširenja EU i pitanje li je tako nešto ponovo moguće na zemlje Zapadnog Balkana, Gori je rekao da je potrebno vreme, jer je proces veoma kompleksan.

"Moramo da budemo veoma jasni po pitanju toga. Ali mi želimo da Srbija bude deo EU. Želimo Srbiju u Evropi jer je Srbija deo Evrope, deo je evropske kulture", rekao je on.