11. jun 2024 09:58

Dušan Stojaković: Izbori za Evropski parlament pokazali da nedostatak realne politike pravi problem

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjgu video

BEOGRAD - Urednik ekonomije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković izjavio je danas da su izbori za Evropski parlament pokazali da nedostatak realne politike i liderstva pravi problem, kao i da su to glasači jasno prepoznali.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je jako dobro što je francuski predsednik Emanuel Makron pokazao odgovornost time što je raspustio parlament i dao svoj mandat u ruke građanima kako bi oni odlučili ko će i kako voditi Francusku ubuduće.

Stojaković smatra da bilo kakvi ekstremi nisu dobro rešenje za svet, ni ekstremna desnica, ni ekstremna levica, već napominje da treba da postoji balans u politici i međunarodnim odnosima u svemu.

"Nadam da će ovi rezultati izbora biti upozorenje za evropske političare da malo ozbiljnije rade sa svojim narodom. Plašim se da oni ovaj rezultat ne zloupotrebe sa nekim sumanutim akcijama koje bi mogle da skrenu pažnju sa njihovog neuspeha na nešto drugo. Videćemo šta nas čeka, pogotovo što je novembru ono najvažnije, a to su predsednički izbori u Americi", naveo je on.

Stojaković kaže da se u ovoj situaciju pokazalo da je Makron jedan realan lider, i dodao da iako je on u poslednje vreme pokazao jednu veliku ambiciju da bude veliki evropski lider, desnica i francuska političarka iz redova krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen su na ovim izborima pokazali bolji rezultat.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, kao svako ko želi da bude državnik i lider Makron je postupio odgovorno i vratio mandat građanima, za razliku od nemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Nije tajna da u Nemačkoj vladajuća koalicija ima podršku od 19 odsto glasača, to je neverovatno a i na kraju krajeva način funkcionisanja Šolca koji se potpuno izgubio, koji je posle Anegele Merkel gotovo neprimetan. Svi rezultati koje je postigao su vrlo skromni, nemačka ekonomija koja je jedna od pet najvećih ekonomija sveta već duže vreme kleca. Realno gledano on ne može da reši ni jedan problem", ocenio je on.

Na pitanje šta u narednom periodu čeka Balkan i Srbiju kada je reč o novoj evropskoj administraciji i koliko će kosovsko pitanje i pitanje Republike Srpske biti u fokusu, Stojaković je rekao da iako se Srbija nalazi u izazovnu vremenu neće doći do dramatičnih promena i ocenio da će rešenje za KiM morati da se traži na svaki način.

"Realno gledano u ovoj godini pitanje Kosova ne možemo da stavimo na sto jer ko su pregovarači, ko su ti ljudi iz EU sa kojima ćemo mi partnerski da dogovaramo i da gledamo da ispoštujemo ono što smo već dogovorili. Mora briselska administracija da se uspostavi, da vidimo ko je ko i onda da znamo s kim da pregovaramo, a otvorena pitanja BiH i Kosova će biti sve otvorenija", poručio je on.