12. jun 2024 16:31

Đurđević Stamenkovski u Etnografskom muzeju dočekala đake iz Doboja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević Stamenkovski u Etnografskom muzeju dočekala đake iz Doboja

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski dočekala je danas u beogradskom Etnografskom muzeju đake iz Doboja, kojima je poručila da treba da upoznaju Srbiju, da je zavole i da se u njoj osećaju kao svoj na svome.

"Jedan narod je bogat onoliko koliko je bogata njegova kultura. Mi smo ponosan narod zato što imamo dugu istoriju, zbog toga što u našoj prošlosti imamo različite velikane, kulturna zaveštanja i blaga na koja treba da se ponosimo", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je rekla da škola iz Doboja iz koje su učenici došli u posetu Beogradu, nosi ime reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića, ali je podsetila da je niz velikana koji su značajni za srpski narod bio poreklom sa druge strane Drine, navodeći kao primer Jovana Dučića, Petra Kočića, Aleksu Šantića.

"Svaki čovek je večan onoliko koliko su večna njegova dela i naši velikani su se trudili da nam ostave ovo blago koje danas možemo, vekovima kasnije, da predstavimo vama, kao dečici koja su stigla iz Republike Srpske, iz Doboja", navela je ministarka u Etnografskom muzeju.

Prema njenim rečima, značajno je što je u okviru Svesrpskog sabora ministarstvo na čijem je ona čelu potpisalo sporazum o saradnji sa Ministarstvom za porodicu iz Republike Srpske, čime je postavljen temelj buduće saradnje.

Podsetila je da će ekskurzije iz Srbije biti upućivane prvenstveno ka Republici Srpskoj i ekskurzije iz Republike Srpske biće upućivane ka Srbiji.

"Važno je da naša deca iz Republike Srpske upoznaju Srbiju, da je zavole, da nauče nešto o njenoj istoriji, da upoznaju znamenita mesta i važne ljude i da se ovde osećate kao svoj na svome. Srbija je vaše ognjište, Srbija je vaša matica, Srbija je vaša otadžbina", navela je Đurđević Stemenkovski.

Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić zahvalio je ministarki na dolasku i naveo da je današnji događaj vid jačanja institucija Srbije i Republike Srpske.

"Ovo je bitna ideja, pre svega u kontekstu Svesrpskog sabora. Ovo je važno kao ideja jačanje institucija Republike Srpske i Srbije, da se prenese poruka, ne samo deci nego svima, da mi zapravo granicu nemamo", poručio je Krstić.