12. jun 2024 16:22

Đedović Handanović i članovi Udruženja korporativnih direktora o Zakonu o energetici

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima Udruženja korporativnih direktora Srbije o planu razvoja energetskog sektora i predstojećim izmenama u zakonodavnom okviru.

Đedović Handanović rekla je, kako se navodi u saopštenju, da se javna rasprava o izmenama Zakona o energetici očekuje u julu i da je važno da predstavnici javnog i privatnog sektora aktivno učestvuju u javnim konsultacijama.

"Dijalog o pitanjima kao što su pravci razvoja energetskog sektora i izmene Zakona o energetici je važan da bismo došli do najboljih regulatornih rešenja koja će obezbediti dugoročno održiv razvoj energetskog sektora. Ovo udruženje okuplja predstavnike nekih od najznačajnijih i privatnih i državnih kompanija i važno nam je da čujemo glas svih onih kojih će se ticati izmene zakona", rekla je ona.

Service Photo Gallery

Ministarka je navela da se radi i na pripremi novog Zakona o rudarstvu koji će obezbediti veću zaštitu interesa države u rudarskom sektoru i održivi razvoj ove važne privredne grane.

"Zadatak Vlade je da u najvećoj meri zaštiti interes svakog građanina, posledično i privredu. Novim Zakonom o rudarstvu planiramo da uvedemo modele koji će osigurati veće prisustvo i zaštitu interesa države, kao i veću korist od naših rudnih bogatstava. Paralelno radimo i na izradi Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine, koja treba da na sveobuhvatan način analizira stanje svih mineralnih resursa kojima raspolažemo, unapredi kontrolu i upravljanje i odgovori potrebama razvoja rudarskog sektora", rekla je Đedović Handanović.

Govoreći o cenama električne energije za privredu, ministarka je navela da je u pripremi nova metodologija cena električne energije i gasa koja će biti završena tokom leta.

"Kroz izmene Zakona o energetici ćemo uvesti i koncept aktivnog kupca, kako bismo omogućili industriji veću samoodrživost. U dijalogu sa asocijacijama, udruženjima, komorama, privatnim sektorom, sagledavamo koji model je najpogodniji za naš energetski sistem, a da ne opteretimo mrežu i ugrozimo snabdevanje, uzimajući u obzir regulativu Evropske Unije, koja je nedavno uvela ovaj koncept", rekla je ministar.