19. januar 2023 12:04

Đilas: Podržavamo incijativu EP da pokrene istragu o Varheljiju

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Stranke slobode i pravde (S SP) Dragan Đilas izjavio je danas da ta stranka podržava inicijativu Evropskog parlamenta da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zbog onoga što je, kako je naveo, u inicijativi rečeno, da "namerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji".

"Stranka slobode i pravde je godinama na to upozoravala, bila čak i kritikovana zbog toga što je javno ukazivala i opominjala Evropsku uniju da ne okreće glavu od urušavanja osnovnih načela EU, vrednosti i principa, naročito vladavine prava i pravne države, slobode medija i slobodnih i demokratskih izbora", naveo je Đilas.

On je dodao da Srbija zbog toga ne samo da stagnira, već, kako ocenjuje, "ide i u suprotnom pravcu od pravca evrointegracija, za šta najveću cenu plaćaju njeni građani".

Đilas je ocenio i da je ovakav odnos pojedinih evropskih zvaničnika doveo do razočaranja dela građana koji su se godinama zalagali za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Sada je prilika da EU drugačijim odnosom prema Srbiji pokaže spremnost da podrži i pomogne razvoj demokratije i slobode u našoj zemlji. Takav pristup bi nesumnjivo povećao broj onih koji žele da Srbija krene putem evrointegracija i poboljšanja kvaliteta života svih njenih građana", zaključio je Đilas, saopštila je S SP.

Rezolucija Evropskog parlamenta o primeni spoljne i bezbednosne politike EU, koja je juče usvojena na plenarnoj sesiji, sadrži paragraf u kojem se poziva Evropska komisija da pokrene "nezavisnu i nepristrasnu istragu" o Oliveru Varheljiju, kako bi se utvrdilo da li ponašanje komesara za proširenje i susedsku politiku “krši kodeks ponašanja članova Komisije”.

U tom delu teksta se navodi da „komesar odgovoran za politiku susedstva i proširenje, namerno pokušava da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava zemalja koje ulaze u EU”.

Član je postao deo Rezolucije na zahtev holandskog poslanika Tejsa Rutena iz grupe socialista i demokrata, a Varheljiju se zamera da ne deluje u interesu cele EU, već u interesu Budimpešte, kao i da ne radi na zaštiti teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, promovisanju demokratije u Srbiji i obezbeđenju mira i stabilnost u Crnoj Gori i na Kosovu.