14. jun 2024 09:46

Nenad Vuković: Izjave ambsadora SAD u Prištini i Beogradu o KiM nisu razlog da Srbija izgubi fokus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Vuković: Izjave ambsadora SAD u Prištini i Beogradu o KiM nisu razlog da Srbija izgubi fokus

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenio je danas da različite izjave ambasadora SAD u Beogradu i Prištini, Kristofera Hila i Džefrija Hovenijera, o kosovskom pitanju nisu razlog da Srbija izgubi fokus i pomisli da bilo kakva vrsta rada na srpkim interesima treba da prestane.

Komentarišući izjave američkih ambasadora u kojima s jedne strane Kristofer Hil kaže da se od Srbije neće tražiti de jure priznanje tzv. Kosova za ulazak u EU, već normalni odnosi Beograda i Prištini, dok s druge strane Džefri Hovenijer traži ponovo od Kosova i Srbije da sprovedu obaveze iz procesa dijaloga istakavši da se dijalog mora završiti obostranim priznanjem, Vuković je za Tanjug rekao da je Amerika velika zemlja koja vodi složenu politiku koja se ne vodi samo iz jednog centra i nije uvek u potpunosti ujednačena, tako je moguće da ambasador u Prištini govori jedno, a ambasador u Srbiji nešto potpuno drugo.

Vuković smatra da je izjava portparola EU Petera Stana, koji je rekao da "lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma", netačna i pogrešna čak i u svom simbiotičkom, simiotičkom i logičkom značenju jer, kako je objasnio, zakonito i legitimno lobiranje znači davanje argumenata donosiocima odluka da bi na osnovu zakonitih i tačnih argumenata i jedne i druge strane donosili odluke.

"Kada vam neko kaže nemojte da lobirate to je kao da vi očekujete od mene izjavu, držite mikrofon i kažete mi da ne govorim. U tom smislu malo više očekujem od Amerikanaca u čijoj je demokratskoj praksi lobiranje preko 200 godina. Reći nemojte da lobirate drugim rečima znači ne iznosite svoje argumente i ne zalažite se za svoje ciljeve, što je neprirodno, nelogično i neprihvatljivo", naveo je on.

Prema njegovim rečima, pored izjave ministra spoljnih poslova Marka Đurića da je Srbija otvorena za novi tip odnosa u regionu ali da ne pristaje na gaženje Rezolucije 1244 i kršenje prava Srba na KiM, takođe je veoma značajna izjava u kojoj su sprski zvaničnici rekli da se situacija i dinamika između tzv. države Kosova i Srbije mora završiti pregovorima.

U tom smislu, dodaje Vuković, u situaciji kada su izbori za Evropski parlament završeni a izbori za predsednika SAD slede, sledi i određeni pritisak i dinamika.

"Razgovori se nastavljaju i suština ovih razgovora je da se dođe do održivog i prihvatljivog rešenja za sve strane a ne do rešenja gde bi Kosovu bilo dato sve, a Srbija izgubila sve. To nije posao zvaničnika Srbije da u tome bilo kome pomažu, već naprotiv da im na sve načine to otežaju, a drugo nije prirodno i nije trajno rešenje za region", poručio je on.

Vuković kaže da je zabrana ulaska srpske robe na KiM, kao i zabrana upotrebe dinara, negiranje i pokušaj da se na Kosovu ukine multietičnost, napomenuvši da na to ne bi smela da ćuti ni Evropa, a pogotovo SAD čiji je model države multietičnost.