14. jun 2024 11:29

Milić: Sporazum Ukrajine i SAD garancija Ukrajini da će biti naoružavana

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Programski direktor organizacije "Novi treći put" Dimitrije Milić izjavio je danas da desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, koji su juče potpisali američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na marginama samita G7, predstavlja dugoročnu garanciju Ukrajini da će biti naoružavana i snabdevana naoružanjem u kontekstu budućeg odvraćanja Rusije, bez obzira na ishod rusko-ukrajinskog sukoba.

On je u izjavi za Tanjug rekao da ovaj sporazum, kao i samit G7, predstavlja način garancije da će Ukrajina u budućnosti u narednih 10 godina moći da računa da će zapadne države opredeliti sredstva za podršku ovoj državi, u smislu njenih vojnih kapaciteta, zbog odvraćanja dalje eskalacije sukoba, ukoliko dođe do primirja ili mira.

Intext service Video

Komentarišući samit o miru u Ukrajinu koji se za vikend održava u Švajcarskoj, Milić kaže da je domet tog samita ograničen zato što se više govori o državama koje žele da pronađu prihvatljiv način za pronalaženje mirnog rešenja, ali bez prisustva Rusije.

"Kada se radi o samitu G7, prvenstveni zaključak je da će evropske države mnogo više dugoročno garantovati Ukrajini snabdevanje u smislu vojne i finansijske podrške zato što vide u tome interes da bi odvratili buduća dejstva Rusije ukoliko dođe do mirovnog sporazuma ili pregovora", naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Rusija osetila jedan vid slabosti ili manjka želje zapadnih država da snabdevaju Ukrajinu, ona može da sačeka neke bolje okolnosti u kojima bi postojala manja zapadna pažnja, što je manje verovatan scenario.