19. januar 2023 14:00

Boško Obradović: U Srbiji niko ne može biti progonjen zbog kritičkog mišljenja

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da niko u Srbiji ne može biti progonjen zbog iznošenja misli i kritičkog mišljenja prema bilo kome na bilo kojoj funkciji.

Podsetio je da je krajem prošle godine u skupštinsku proceduru predao Predlog deklaracije o zaštiti univerzitetskih profesora, lekara i intelektualaca u borbi za istinu.

Obradović tvrdi da se progon intelektualaca najbolje vidi na temama koje su od nacionalnog interesa, kao što su očuvanje Kosova i Metohije, uvođenja sankcija Rusiji, bio medicinskih pitanja, sloboda izbora po pitanju vakcinacije.

Kako kaže, to su teme koje izazivaju podele u društvu, ali se one, naglašava, ne mogu rešiti zabranom slobode govora već naučnom debatom i sučeljavanjem mišljenja.

Među intelektualcima koji su progonjeni su, kaže Obradović, Miloš Ković, Branislav Ristivojević, Branimir Nestorović, Borko Bjelaković i drugi.

On navodi da je reč o intelektualcima koji su spremni da uđu u sukob sa zvaničnim ili nametnutim mišljenjem, bez obzira da li dolazi od strane vlasti ili međunarodnih organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije.

U Predlogu deklaracije piše da država garantuje očuvanje dostojanstva profesije, unapređivanje moralnih vrednosti, zaštitu vrednosti znanja i podizanje svesti i odgovornosti svih članova univerzitetske zajednice, da država obezbeđuje poštovanje i sprovođenje sopstvenih zakona i propisa, te da je država dužna da obezbedi poštovanje načela slobode mišljenja i izražavanja u radu univerzitetskih profesora koji traže i brane istinu.