17. jun 2024 13:24

Maja Gojković razgovarala sa ambasadorkom Rumunije o saradnji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ Andrej Pap

BEOGRAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju sa kojom je razgovarala o mogućnostima i modelima intenziviranja saradnje, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Gojković je ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski i da predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, uz brojne mogućnosti unapređenja odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

Ona je navela da AP Vojvodina ima veoma dobru saradnju sa rumunskim županijama, navodeći da će se u narednom periodu raditi na njihovom unapređenju kroz projekte koji su od interesa za naše građane.

Service Photo Gallery

Istakla je da je odlična vest što je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između Vojvodine i Rumunije u prva četiri meseca ove godine veća za 31,5 odsto u odnosu na razmenu ostvarenu u istom periodu prošle godine.

"Privredni kapaciteti su mnogobrojni, i važno ih je iskoristiti kako bismo razvili još jaču saradnju u oblastima ekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture", istakla je Gojković u razgovoru sa ambasadorkom Rumunije.

Predsednica Pokrajinske vlade je ocenila da je saradnja između ustanova kulture Vojvodine i Rumunije veoma dobra, da su razvijeni programi zaštite kulturnog nasleđa i da ima prostora za veću prisutnost savremenog stvaralaštva.

Ambasadorka Davidoju izrazila je zadovoljstvo položajem rumunske nacionalne manjine u Srbiji i zahvalila je Pokrajinskoj vladi na podršci u realizaciji projekata značajnih za očuvanje i promociju tradicije i kulture te nacionalne manjine.