25. jun 2024 13:14

Vučić obilazi novoizgrađeni Nacionalni trening centar na Košutnjaku

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas novoizgrađeni Nacionalni trening centar - Multifunkcionalnu

dvoranu u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije na Košutnjaku koji predstavlja najmoderniji objekat te vrste u zemlji i regionu.

Multifunkcionalnu dvoranu ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara Vučić obilazi zajedno sa ministrom sporta Zoranom Gajićem, finansija Sinišom Malim, gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem i dvostrukom olimpijskom šamiponkom u tekvondou Milicom Mandić.

Intext service Video

Centar obuhvata autonomne sadržaje neophodne za trenažni proces na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom za Rvački savez Srbije, Džudo savez Srbije, Tekvondo asocijaciju Srbije, Karate federaciju Srbije i Streljački savez Srbije, ali i multi salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane, zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Radi se o savezima u onim sportskim disciplinama u kojima su predstavnici naše zemlje osvajali brojne medalje na velikim takmičenjima što je, svakako, uticalo na opredeljenje da im se zasluženo omoguće još bolji uslovi za rad kako bi i u budućnosti dostojno predstavljali našu zemlju.

Service Photo Gallery

Planom rada Nacionalnog trening centra - Multifunkcionalna dvorana predviđeno je da se u objektu obezbede uslovi da se perspektivnim i vrhunskim sportistima, reprezentativcima kroz pripremne mečeve, sparinge, treninge i takmičenja obezbede uslovi za postizanje što boljih rezultata.

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista.

Poseduje i salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove u okviru podzemne etaže objekat poseduje i 146 parking mesta od kojih je sedam za osobe sa invaliditetom.

Streljana sadrži 10 streljačkih mesta na 10 metara, 25 m 50 m za vazdušno i malokalibarsko oružje, olimpijske discipline, opremljena elektronskim metama marke SUIS.

Multi sala površine 1.054,94 metara kvadratnih namenjena je grupnim sportovima sa loptom i u okviru sale smeštene su tribine, teren za odbojku, košarku i futsal.

Uz multi salu je i propratni neophodni sadržaj: muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, kao i svlačionice za osobe sa invaliditetom.

Teretana površine 530,75 metara kvadratnih namenjena je prevashodno reprezentativnim i olimpijskim selekcijama, a onda i ostalim sportistima i rekreativcima.

Projektovana je po ugledu na najmodernije olimpijske centre, a sve

sprave i prateća oprema odgovara najvećim svetskim standardima i sertifikatima.

U okviru prizemne etaže smešten je i deo za za pripremu i oporavak vrhunskih sportista. Pored hiperbaričnih komora i CRYO saune, sadrži i prostor fizikalne medicine, kao i prateći sadržaj u smislu svlačionica, tuševa, sanitarnih čvorova.

Tu se nalazi i prostor za dežurnog lekara i pružanje prve pomoći.