25. jun 2024 13:52

Đukić Dejanović: Razvoj centralnog nervnog sistema u prvih hiljadu dana ključan

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD, 25. juna (Tanjug) - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je izjavila danas da razvoj centralnog nervnog sistema u prvih 1.000 dana daje osnovu za to kako će neko psihološki, kognitivno i ponašajno da se razvija, zbog čega su, kako je ocenila, znanja vezana za roditeljstvo izuzetno značajna.

Đukić Dejanović, koja je danas učestvovala na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji u Beogradu posvećenoj ranom razvoju i rastu dece "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva", rekla je novinarima da je ta konferencija veoma važna i da treba da bude putokaz kako da se prenesu poruke svakom roditelju da u prvih 1.000 dana od rođenja deteta učine sve ono što nauka smatra opravdanim.

"Ranije generacije nisu imale naučne činjenice kojima danas raspolažemo. Danas znamo da razvoj centralnog nervnog sistema u prvih 1.000 dana daje osnovu za to kako će neko psihološki, kognitivno i ponašajno da se razvija, koji su njegovi domeni i zbog toga su znanja vezana za roditeljstvo izuzetno značajna", rekla je ona.

Intext service Video

Ministarka je ukazala da su ranije roditelji, pored ogromne ljubavi koje su pružali deci, često koristili metode sa zabludama, smatrajući da detetu treba da se pokaže ljubav kada prohoda i progovori i da se tada razvijaju socijalne veštine.

"Zapravo je to potrebno od samog rođenja i dok se dete još nije rodilo razvija se nešto što se zove psihološka podrška detetu od roditelja. Pošto imamo značajne institucije, a to su predškolske ustanove, patronažne službe, savetovališta u domovima zdravlja i dečijim dispanzerima, mi smo se još 2019. godine opredelili da timski, kroz poziv za akciju zajednički kao tri ministarstva, priđemo roditeljima kroz edukacije", navela je ona.

Intext service Video

Đukić Dejanović je navela da sada, nakon pet godina, mogu da se sumiraju neki rezultati progresa, zbog toga što rano otkrivanje eventualnih poteškoća u razvoju i negovanje emotivne komponente daju vrlo povoljne efekte.

Intext service Video

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je navela da je UNICEF, kao krovna svetska organizacija gotovo punih osam decenija iskren i pouzdan partner Srbiji.

"Interesantan je podatak da je naša zemlja prva država sveta koja je dobila podršku od UNICEF-a, ali još značajnije i prva evropska država koja je kao zemlja donator osnovala nacionalni komitet za UNICEF u Beogradu. To pokazuje kontinuitet u našoj saradnji i pokazuje da je naše društvo oduvek bilo zainteresovano da dečija prava, senzibilitet prema porodici, prema detetu, stavi apsolutno u fokus svojih prioriteta", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je iskazala zadovoljstvo učešćem na današnjoj konferenciji jer je imala priliku da kao ministar predstavlja resor koji u svom nazivu ima reč "briga", kao pokušaj da se predvide potencijalne opasnosti.

"I mi danas pred pitanjem da li se porodica i deca nalaze u opasnosti nažalost vrlo često možemo potvrdno odgovoriti. To nije ekskluzivitet samo za naše društvo, to su izazovi sa kojima se suočavaju gotovo sve evropske i svetske države", rekla je ona.

Istakla je da se Vlada Srbije u aktuelnom ekspozeu potrudila da porodici da prioritet, navodeći da je veoma značajno što je time Srbija ucrtala određene strateške pravce na koji način može ekonomski ali i u drugim pravcima da osnaži porodicu kao primarnu bazu koja je tu da u ranom detinjstvu deci pruži adekvatnu zaštitu.

"Za 12 godina 14 puta je povećan jednokratni iznos roditeljskog dodatka koji ćemo sada izmenama zakona o finansijskoj podršci porodici podići na čak 500.000 dinara za rođenje prvog i 600.000 dinara za rođenje drugog deteta", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Intext service Video

Ministarka je navela da resorno ministarstvo pokušava da u što kraćem roku razvije adekvatan sistem porodične zaštite u lokalnim samoupravama osnivanjem kanacelarija za porodicu u svim većim gradskim i urbanim sredinama.

"Naše Ministarstvo je osmislilo i finansiralo projekte koji imaju za cilj da se usklade porodične sa radnim obavezama i tako je pilot projekat vrlo uspešno realizovan u Zrenjaninu, gde smo omogućili da vrtići budu dostupni za našu decu i tokom subote koja je za većinu roditelja i radna", rekla je ona.

Dvodnevna regionalna konferencija "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva", koja je počela danas, a koja je posvećena rastu i razvoju dece, u organizaciji Unicef Srbija i Ministarstva zdravlja, uz podršku Vlade Srbije, okupila je vodeće stručnjake, predstavnike vlada Evrope i Centralne Azije, međunarodnih organizacija i nevladinih sektora kako bi razgovarali o ključnim aspektima podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

(Kraj) dpa/nv