26. jun 2024 14:43

Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima Unicefa razgovarala o uspešnoj saradnji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo prosvete

BEOGRAD, - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je danas, tokom razgovora sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Ređinom de Dominikus i direktorkom kancelarije UNICEF-a za Srbiju Dejanom Kostadinovom veoma uspešnu saradnju sa tom organizacijom i zahvalila na dugogodišnjoj i plodonosnoj saradnji.

Kako je rekla zajedničke akcije i projekti koje sprovoimo imaju za cilj dobrobit deteta, a briga o deci, odnosno stvaranje kvalitetnih uslova za podršku deci na ranom uzrastu i njihovim porodicama je u najboljem interesu dece i prvi zadatak svakog odgovornog društva i osnov njegovog napretka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Inicijative i programi podrške deci i porodicama predstavljaju šansu za društvo da unapredi kvalitet brige o deci koja žive u nepovoljnim socio-ekonomskim okolnostima i kojoj je potrebna dodatna podrška, uz posvećeni zajednički rad svih relevantnih institucija", navela je ministarka.

Service Photo Gallery

Ona je istakla da je pred nama veliki zadatak da unapredimo društvenu brigu o mentalnom zdravlju i blagostanju roditelja i dece u Srbiji.

"Sigurno i podsticajno okruženje igra vitalnu ulogu u oblikovanju mentalnog zdravlja tokom života. Pozitivna iskustva u ranom detinjstvu, ljubav, pažnja, sigurnost, poštovanje i uvažavanje i podsticajna sredina, stvaraju čvrste temelje za emocionalnu stabilnost, samopouzdanje i sposobnost suočavanja sa stresom u kasnijim godinama za svako dete, roditelja i zajednicu", rekla je Đukić Dejanović.

Predstavnice UNICEF-a, istakle su veoma uspešnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, kao i nastavak zajedničkih projekta u budućnosti o unapređenju položaja dece i njihovih porodica, o kojima su razgovarali.

Posebno su ukazale na značaj programa "Poziv na akciju", realizaciju programa "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" i pohvalile "Godine uzleta", kao poseban program moderne organizacije rada u predškolskim ustanovama.

Zajednički je konstatovano, da dalje aktivnosti "digitalizacija" i "zelena agenda", treba da imaju odgovarajuće mesto u obrazovnom sistemu svih uzrasta.