27. jun 2024 10:47

Brnabić: Odbijanjem trilaterale u Briselu Kurti pokazao da ne želi dijalog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Odbijanjem trilaterale u Briselu Kurti pokazao da ne želi dijalog

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u Briselu odbio da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer ne želi dijalog i nema nikakvo interesovanje da napravi neki iskorak ka tome da Srbi na KiM uživaju čak i osnovna ljudska prava.

Brnabić je ocenila i da Kurti "ne sme da sedne prekoputa predsednika Srbije".

"Mislim da je još jednom nedvosmisleno pokazano da Kurti ne želi dijalog, nikakav razgovor. Takođe je ovim gestom ponovio da on nema nikakvu nameru da implementira Briselski sporazum, da osnuje Zajednicu srpskih opština i moj utisak je da on ne sme da sedne prekoupta predsednika Aleksandra Vučića, jer on ima argumente, ne plaši se da kaže istinu, i ne libi se od toga da traži odgovore. Zahteva da čuje kada će se to implementirati Briselski sporazum, na kom stoji i potpis EU", rekla je Brnabić za TV Pink.

Vučić postavlja pitanje, dodala je ona, kada će čitav svet učiniti nešto da Kurti krene da poštuje sporazume i osnovna ljudska prava Srbima na KiM.

"Kurti na to nema odgovor, i zato neće da sedne prekoputa Aleksandra Vučića", ocenila je Brnabić.

Komentarišući preporuku Evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja za ukidanje kaznenih mera Prištini, Brnabić je rekla da je to nepravda, "nenormalno i nešto što boli".

"Ali, šta nam drugo ostaje nego da se borimo. Svaka čast Vučiću, on je taj teret preuzeo na sebe. Taj najveći teret i najopasniji zadatak u smislu političke popularnosti ili nepopularnosti, on je preneo na sebe i time svima nama otvorio put da se bavimo svim ostalim stvarima i da Srbiju guramo napred, a on je ipak taj kišobran koji na sebe prima najteže udarce", rekla je Brnabić.

Predsednica parlamenta je ukazala na to da Vučić ne izbegava ni jedan sastanak i dijalog između Beograda i Prištine, a da se Kurti svaki put nada da Vučić neće biti toliko odlučan, pa kada shvati da Vučić "ne popušta" on ne želi da se suoči sa njim.

"Kurti se svaki put nada da Vučić neće biti toliko odlučan u toj borbi i da će možda nekad popustiti, a onda da ima alibi 'došao sam, evo želim da pričamo'. Ali kada vidi da Vučić ne popušta, onda ne želi da se suoči sa njim.

Vučić se bori svaki put najjače moguće i svaki put tim ljudima u EU pokaže da smo mi tu da razgovaramo i da smo spremni na sve kompromise koji se ne tiču naših crvenih linija. Sve ostalo spremni smo da razgovaramo, ali hajde prvo o ZSO", rekla je Brnabić.