27. jun 2024 13:05

Dačić: Žandarmerija uverila građane da neće posustati u borbi protiv kriminala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Žandarmerija uverila građane da neće posustati u borbi protiv kriminala

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas obeležavanju Dana Žandarmerije u bazi Ronilačke jedinice u Novom Beogradu i pripadnicima Žandarmerije poručio da su uverili građane da neće posustati u borbi protiv kriminala i svih izazova koji bi mogli da ugroze bezbednost zemlje.

"Nastavićemo sa modernizacijom vaše jedinice, a od vas očekujemo da nastavite da dajete maksimum. Građani Srbije imaju pravo na najbolje i to će i dobiti", rekao je Dačić.

Podsetio je da istorija Žandarmerije datira još od 1860. godine kada je prvi put formirana kao prva jednoobrazna, uniformisana i naoružana žandarmerijska četa od 120 pešaka i 15 konja, a da je tokom karijere bila tvrđava vladavine u miru i redu.

"U različitim periodima, njena uloga i struktura su se menjale, ali njena posvećenost zaštiti države i njenih građana ostala je nepromenjena", istakao je ministar.

Dodao je da je kroz godine Žandarmerija dokazala svoju izuzetnost, hrabrost i profesionalizam u mnogim situacijama - od borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala, obezbeđivanja javnog reda i mira, do humanitarnih misija i pomoći u vanrednim situacijama.

"Danas, kada se suočavamo sa novim bezbednosnim pretnjama i izazovima, uloga Žandarmerije je važnija nego ikada", rekao je Dačić.

Kako je reka,o hrabrost, obučenost i spremnost pripadnika Žandarmerije da se suoče sa najtežim zadacima čine ih stubom sigurnosti i zaštite Srbije.

Dodao je da je Srbija stabilna, nezavisna i ponosna, a da je naša misija da očuvamo njenu nezavisnost i stabilnost i da su pripadnici Žandarmerije ključni deo te misije.

"Polažemo nadu u Vas, u Vaš patriotizam, i budite sigurni da Srbija ume da ceni žrtvu koju prenosite. Zato nikada nismo, niti ćemo zaboraviti dela stradalih pripadnika Žandarmerije koji su dali život za svoje zemlje. To je naša dužnost", naveo je Dačić.

On je istakao da želi da oda priznanje svima koji su dali svoj deo života, a neki i ceo život, za sudbinu i slobodu Srbije.

Komandant Žandarmerije Saša Kosović kazao je da je u istoriji jedinice, od njenog osnivanja, svi zadaci izvršeni su s najvećim uspehom a za to su, kako navodi, najviše zaslužni pripadnici Žandarmerije.

"Za borbenu podršku, za specijalne namene, za minsko-eksplozivna sredstva, snajperisti, vodiči službenih pasa, vozači specijalnih i borbenih vozila, ronioci i nautičari, pripadnici za obezbeđenje, vođe timova, komandiri vodova i četa - oni su podneli najveći teret našeg posla i osvetlali obraz žandarmerije na svim zadacima koji su obavljali", naveo je on.

Kako je rekao, 23 godine postojanja jedinice ispunjeno je vrhunskim profesionalnim uspesima, prvenstveno zahvaljujući hrabrosti i obučenosti pripadnika Žandarmerije koji su najsloženije bezbednosne zadatke na koje naša jedinica upućivana izvršili profesionalno i krajnje požrtvovano.

"Kao jedinica bili smo i ostali dostojni svakog zadatka koji nam je dodeljen i dosledni zakletvi koju smo pri izboru profesije dali našoj državi Srbiji", naveo je Kosović.

On je podsetio da će sutra biti obeležena slava Žandarmerije, Vidovdan, te da će biti obeležena ceremonijama sečenja slavskog kolača u svim organizacionim jedinicama žandarmerije.

Obeležavanju Dana Žandarmerije prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković.